preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Učenje za poduzetništvo

S ciljem osnaživanja i osiguravanja utjecaja obrazovanja na jačanje konkurentnosti zemlje jugoistočne Europe zajedno će surađivati na programima koji će unaprijediti i poticati razvoj gospodarstva temeljenog na znanju. Europska povelja za malo gospodarstvo i EU zakon o malom gospodarstvu promatraju cjeloživotno učenje o poduzetništvu kao posebno samostalno područje.

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske 2007. godine preuzelo je inicijativu za razvoj sustavne suradnje zemalja jugoistočne Europe sa ciljem stalnoga, sustavnoga i surađujućega razvoja cjeloživotnog učenja o poduzetništvu.

Na sastanku održanom 15. listopada 2008. godine vlade zemalja jugoistočne Europe i Turske dogovorile su osnivanje Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne Europe (u daljnjem tekstu: SEECEL) sa sjedištem u Republici Hrvatskoj.

Uz početno financiranje Vlade Republike Hrvatske i uz organizacijsku potporu Hrvatske gospodarske komore SEECEL je počeo sa radom u  u siječnju 2009. godine, a od srpnja 2009. godine radi kao samostalna ustanova temeljena na zakonima Republike Hrvatske.

Jedinstvenost SEECEL-ova djelovanja pokazuje suradnja 8 zemalja s ciljem razvoja cjeloživotnog učenja o poduzetništvu.
 
Države osnivači abecednim redom su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Srbija i Turska.

Europska povelja za malo gospodarstvo iz 2008. godine provela je ispitivanje učinaka svake države u području ljudskog potencijala i izdvojila je četiri temeljna područja aktivnosti. 
 
SEECEL-ova temeljna područja aktivnosti u skladu s navedenim su:

1. Razvoj učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije (ISCED 2);

2. Promicanje učenja o poduzetništvu u visokom obrazovanju na ne-ekonomskim fakultetima i visokim školama (ISCED 5/6);

3. Sustavno praćenje analize potreba za edukacijom u malom i srednjem poduzetništvu;

4. Promicanje dobrih politika i praksi.

Financijska sredstva za rad SEECEL-a osigurana su iz sredstava Europske Unije putem višekorisničkog IPA programa i proračuna Republike Hrvatske.

U studenom 2014. godine naša škola uključila se kao jedna od  škola iz RH u ISCED 2, Projekt će se provoditi iz skoro svih nastavnih predmeta u predmetnoj nastavi. Planirano trajanje projekta je dvije školske godine.

Rezultate pogledajte OVDJE.

Priloženi dokumenti:
letak1.pdf
plakat(c).pdf

preskoči na navigaciju