preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Pred. nastava 2020./21.

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

Sponzori i donatori

 

Zaboravljene igre

Salona - trag u prošlosti

Salonapolis

COVID-19

Priloženi dokumenti:
Brini o sebi.pdf

Strip

Istražili smo...

Pitaj ravnatelja

Za roditelje

Obojimo svijet

Koncert

Kalendar
« Listopad 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2012.

Ukupno: 301658
Ovaj mjesec: 2787
Ovaj tjedan: 819
Danas: 61
Vijesti i obavijesti - školska godina 2020./2021.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Poduzetnički kamp
Autor: Đuro Baloević, 25. 10. 2016.

Od 17. do 19. listopada 2016. u hotelskom naselju Solaris pokraj Šibenika održana je završna konferencija Projekta poduzetničkog učenja kojeg je inicirala organizacija SEECEL (Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe) iz Zagreba. U radu Poduzetničkog kampa sudjelovali su predstavnici 130 škola iz osam država koji su bili uključeni u ovaj projekt. Našu školu predstavljali su školski koordinatori I. Polić i D. Stanojević, te učenik M. Perišić.


U protekle dvije godine naša škola sudjelovala je u Projektu poduzetničkog učenja kojeg je inicirala organizacija SEECEL (Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe) iz Zagreba. U tom razdoblju učenici, učitelji i ostali djelatnici škole organizirali su i proveli niz aktivnosti koje su za cilj imale razvoj poduzetnosti i poduzetničkog načina razmišljanja, te promjenu negativnog stava prema poduzetništvu koji kod nas često prevladava. Na taj način razvijali smo poduzetničke kompetencije kod naših učenika, učitelja i stručnih suradnika. Aktivnosti koje smo proveli činile su nastavni proces zanimljivijim i bližim stvarnom životu i tržištu rada na kojem će se za koju godinu naći naši učenici.

Završna aktivnost Projekta

Višegodišnje pilotiranje Projekta poduzetničkog učenja svoju završnu aktivnost imalo je u vidu Poduzetničkog kampa kojega je agencija SEECEL organizirala u ljetovalištu Solaris, od 17. do 19. listopada 2016. godine. Sve škole uključene u Projekt, ukupno 130 iz osam država, imale su svoje predstavnike na konferenciji. Cilj Poduzetničkog kampa bio je predstaviti rezultate projektnog ciklusa, aktivnosti koje su uključene ustanove provodile, razmijeniti iskustva tijekom provedbe Projekta, ostvariti kontakte s odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama iz država sudionica, upoznati kolege i steći nove prijatelje, ali i dobiti inspiraciju i poticaj za daljnje aktivnosti kojima ćemo poticati poduzetnost.

Naša škola jedna je od četiri škole iz Republike Hrvatske koja je sudjelovala u drugom projektnom ciklusu, za područje ISCED 2 (viši razredi osnovne škole), kao i naši kolege i prijatelji iz partnerske škole OŠ Budrovci. Na konferenciji su bile i škole za područja ISCED 1 (niži razredi osnovne škole), ISCED 3 (srednja škola) te ISCED 5/6 (fakulteti).

Tijek Kampa

Svaka škola imala je po tri predstavnika. Našu školu predstavljali su školski koordinatori projekta Ivana Polić i Dragan Stanojević, te učenik osmog razreda Marko Perišić. U nedjelju kasno poslijepodne stigli su u hotelski kompleks Solaris, odnosno u Hotel Ivan.  

Prvi dan kampa

Prvoga dana Kampa, krenulo je postavljanje sajma (Market Space) na kojem je svaka ustanova predstavila svoje aktivnosti putem plakata, proizvode koje su tijekom rada na Projektu proizveli, promotivne materijale i slično. Iako je ovo vrijeme bilo predviđeno samo za postavljanje, većina sudionika je po završetku tog dijela posla iskoristila vrijeme za proučavanje aktivnosti i radova drugih ustanova te uspostavljanje kontakata.

Nakon ručka uslijedilo je službeno otvaranje Poduzetničkoga kampa tijekom kojeg su se obratili ravnateljica SEECEL-a gđa. Efka Heder, predstavnik Europske komisije g. Michel Catinat, kao i predstavnici OECD-a, Europske zaklade za stručnu izobrazbu, Hrvatske gospodarske komore, te Vlade Republike Hrvatske. U nastavku je ravnateljica SEECEL-a gđa. Efka Heder predstavila je rezultate rada SEECEL-a, a potom je uslijedilo predstavljanje rezultata vanjskog vrednovanja projekta.

Moderator cijelog programa koji se pobrinuo da cijeli program ne bude nimalo dosadan bio je Frano Ridjan, poznati voditelj Hrvatske televizije, a službeni jezik cijeloga kampa bio je engleski.

Naš nastup na Sajmu

Nakon kraće stanke, uslijedilo je otvorenje Sajma, tijekom kojeg su se kratko obratili gradonačelnik Šibenika dr. Burić, župan Šibensko-kninske županije I. Pauk, te predstavnici Hrvatske gospodarske komore i Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom višesatnog programa Sajma, naša Škola predstavila je svoje aktivnosti velikim plakatom, a na stolu su bili izloženi radovi koje su učenici izradili u sklopu tehničke kulture te radovi koje su izradili u sklopu likovne kulture i likovne radionice. Odabrani radovi kao motiv su imali elemente tradicijske kulture. Također smo predstavili i dijelili zainteresiranim posjetiteljima našega štanda višejezične prigodne letke, kojih se ne bi posramila ni Turistička zajednica Solina i koji su na vrlo lijep način predstavili i školu i grad. Izložbeni prostor bio je dobro posjećen i hvaljen, te su podijeljeni svi pripremljeni letci  na engleskom jeziku. Marko je kao predstavnik na štandu bio na zavidnoj razini zadatka, a imao je i priliku fotografirati se s g. Franom Ridjanom.

Drugi dan kampa

Prijepodne su održane dvije zanimljive panel-rasprave. Prva, je za temu imala Razvoj poduzetničkog društva, za sudionike je imala neke naše kolege iz svih država sudionica. Druga rasprava, s temom Osluškivanje bila poslovnoga svijeta, omogućila je sudionicima da postavljaju pitanja poduzetnicima iz svih država sudionica.

Poslijepodnevni dio uključivao je još dvije analize rezultata, nakon čega su uslijedile paralelne radionice, posebno za učenike, učitelje, predstavnike fakulteta, te poduzetnike. Sve radionice bile su vrlo zanimljive, a nakon njih je uslijedila završna riječ sa zaključcima sa svake od radionica. Posebno se pritom istakla radionica s učenicima koju je vodio g. Andrew Penaluna iz Walesa jer on nije osobno predstavio zaključke s radionice, već su to na oduševljenje prisutnih učinili pojedini učenici, izlažući na engleskom jeziku, pred mnoštvom odraslih ljudi.

Nakon raščišćavanja izložbenih prostora na Sajmu, uslijedila je zajednička svečana večera svih sudionika, uz glazbu i zabavu.

Završni dan

Posljednjega dana Kampa svim sudionicima su na svečan i zabavan način uručene ploče s natpisom Entrepreneurial school (poduzetnička škola), nakon čega je ravnateljica SEECEL-a gđa Efka Heder govorila o budućoj perspektivi, uključujući Povelju o poduzetničkom učenju, te transformaciju SEECEL-a u ECEL tj. pridruživanju novih država ovoj inicijativi i njenom nadrastanju prostora jugoistočne Europe.

Nakon zatvaranja Kampa, za one sudionike koji nisu morali žuriti na let, organizirano je dvosatno razgledavanje grada Šibenika, uz stručno vođenje turističkih vodiča.

Kako je bilo i što smo naučili

Organizacija Kampa, uključujući putovanje, smještaj u hotelu, raznovrsna i kvalitetna prehrana, izvrsne radionice, poučne panel-rasprave i analize rada, bili su na vrlo visokoj razini. Svi sudionici imali su priliku predstaviti se tijekom Sajma, ostvariti nove kontakte, dogovarati nove suradnje i projekte. Stekli smo pritom i nove prijatelje, vježbali poznate i upoznavali nove strane jezike, stjecali inspiraciju i ideje za nove aktivnosti, te dijelili stečena znanja i iskustva. Ukratko, radi se o iskustvu koje značajno pomoći u profesionalnom i osobnom razvoju, a dvogodišnje sudjelovanje u Projektu cjeloživotnog poduzetničkog učenja unaprijedilo je kvalitetu rada u Školi.

Tekst i fotografije:

Igor Barišić, prof. (OŠ Budrovci) i Dragan Stanojević, prof. (OŠ Vjekoslava Paraća)

 Priloženi dokumenti:
letak1.pdf (5.45 MB)
plakat(c).pdf (21.30 MB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju