preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Povijesni prikaz
 
Osnovna škola Vjekoslava Paraća Solin nastala je podjelom OŠ Barišić Kajo Rudin (današnja OŠ Don Lovre Katića).
Novoosnovana OŠ Donja Strana službeno je započela s radom 1. rujna 1970. godine, a nastava se do završetka radova na novoj zgradi škole održavala u prostoru OŠ Barišić Kajo Rudin.
Svečanost otvaranja nove zgrade škole i početka rada u svojim prostorima obavljena je 15. prosinca 1970. godine.
Nastavu u novoj školi polaze učenici od 1. do 8. razreda s područja Svetog Kaja i Mravinskog puta te učenici od 5. do 8. razreda iz Vranjica, Mravinaca i Kučina. Školi pripadaju i razredni odjeli u područnim školama u Vranjicu, Mravincima i Kučinama.
Prve školske godine u školi je bilo upisano 886 učenika u 29 razrednih odjela. Nastavu u matičnoj školi je polazilo 705 učenika. Stalno zaposlenih učitelja je bilo 33.
Privremeni direktor škole u vrijeme osnivanja bio je nastavnik Ivica Horvat.
Dana 25. ožujka 1971. godine škola mijenja ime u Osnovna škola Boban Martin Solin.
1. svibnja 1971. godine za direktora je izabran nastavnik Ante Ramljak koji je na toj dužnosti bio do svoga umirovljenja 1986. godine. Prvi pedagog škole bio je gospodin Ivo Tomić.
Nakon umirovljenja Ante Ramljaka vršitelji dužnosti direktora škole bili su pedagog Ivo Tomić i učiteljica Tonka Čurepić.
Od 30. lipnja 1988. godine do 30. travnja 1991. godine direktor škole bio je nastavnik Darko Radić.
Od 1. svibnja 1991. godine do 26. travnja 2004. godine ravnateljica škole bila je profesorica Margit Mikelić.
Od 9. ožujka 1992. godine škola nosi ime glasovitog slikara, Solinjanina, Vjekoslava Paraća, rođenog u neposrednoj blizini škole.
Tijekom ratne 1991./1992. godine škola je primila 110 prognanika i izbjeglica iz BiH te je imala 37 razrednih odjela.
Školske godine 1995./1996. broj učenika se penje na 1030 u 39 razrednih odjela, a u školi radi 49 učitelja, 2 časne sestre i 3 svećenika za nastavu vjeronauka.
Školske godine 1998./1999. broj odjela je povećan na 42 te je uvedena tzv. međusmjena za učenike 1. razreda.
Od 27. travnja 2004. godine ravnatelj škole je profesor Đuro Baloević.
U školskoj godini 2004./2005. ukupan broj učenika je 1039 u 44 razredna odjela, zaposleno 66 učitelja i stručnih suradnika te 15 djelatnika na administrativno-tehničkim poslovima.
Tijekom ljeta 2006. godine završena je gradnja nove osnovne škole na Arapovcu – Osnovne škole kraljice Jelene Solin koja je svečano otvorena u prigodi blagdana Male Gospe 7. rujna i koja je započela s radom dana 4. rujna 2006. godine.
U novu školu prelazi veći broj učenika OŠ Vjekoslava Paraća i OŠ Don Lovre Katića, kao i učitelja i ostalih djelatnika škole, a promijenjena su i upisna područja škola na području Solina.
Ovaj događaj bio je od ogromnog kvalitativnog značenja za osnovnoškolsko obrazovanje u Solinu te je donio veliko rasterećenje u radu škole. Naime, bitno se smanjuje broj razrednih odjela i učenika u školi što je s obzirom na ukupan broj učionica i prostorne uvjete škole bila nasušna potreba i nužnost.
Školske godine 2006./2007. broj učenika se bitno smanjuje, na ukupno 640, u 27 razrednih odjela, stalno je zaposleno 45 učitelja i stručnih suradnika te 11 djelatnika adminstrativno-tehničkih poslova.
 
Upisno područje naše škole: 
Za učenike od I. - VIII. razreda:
Ulice: Joze Kljakovića Šantića, Hrvatskih žrtava, Marusinac, Barišići, Milišići, Mužići, Grubići, Bunje, Salonitanska, Kaštelanska, Oko Sv. Kaje, Banova ulica, Draškovićeva, Sv. Anastazija, Jajići, Put Vukšića, Dudini, Paraći, Put Salone (kbr.1-19), Sv. Nikole, Solinske mladeži, Kapljuč, Nenada Režića, Don Frane Bulića (kbr. neparni veći od 75, parni veći od 62), Kozjačka, Gašpini (kbr. neparni veći od 93, parni veći od 102), Dračevac, Bilice I., Bilice II., Zoranićeva
Za učenike od V. –VIII. razreda Vranjic:
Krešimirova, Solinska, Splitska, Vranjički put, Pri sela, Obala pomoraca, Don Luke Jelića, Ribička, Ulica mladih, Kraljice Jelene, Dom don Frane Bulića, Hrvatskih pisaca, Ivićeva, Biskupa Ante Jurića
PŠ Vranjic: Za učenike od I. –IV. razreda:
Naselje: Vranjic
 
preskoči na navigaciju