preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica
LIK 2017.

Poziv

Vremenik 2016./2017.

Kalendar natjecanja

E-identitet HUSOŠ

Riječ dana

 

TREMA?
Imaš li tremu prije ispita ili usmenog odgovaranja?Hrabri telefon

Vijesti iz škole (i oko nje)

U ovoj rubrici donosit ćemo različite male i velike vijesti i informacije o događanjima u našoj školi i oko nje. 

Novinarska grupa u redakciji Solinske kronike

Dana 9. lipnja 2017. Novinarska grupa naše škole posjetila je redakciju Solinske kronike. Postavivši im poneko pitanje, pobliže smo se upoznali s nastajanjem novina i novinarskim poslom. Novinarka Marijana Batarelo-Jelavić ispričala nam je pokoju smiješnu zgodu iz njene dugogodišnje karijere. Fotograf Jakov Teklić rekao nam je koliko je fotografija važna u novini! Na samom kraju druženja smo se fotografirali i dobili po jedan primjerak zadnjeg broja Solinske kronike.


[OPŠIRNIJE]Još malo pa kraj!!
Sara Ergović Gorana Grubić Lara Kušeta / datum: 26. 5. 2017. 13:10

Događa li se i vama da se usred zime sjetite ljeta, mora sunca i slobode?
Još manje od mjesec dana i bit ćete slobodni, naravno od škole! Izdržite još malo! Možda zvuči smiješno, ali u bilježnici imam kalendar od siječnja do lipnja i svaki dan križem po jedan dan koji je preostao do kraja školske godine. Sada je krajnje vrijeme da popravite ocjene i date sve od sebe, a nakon toga slobodno odmarajte i uživajte.

Sara Ergović, 5. b

Još samo malo do kraja škole. Svi se vesele tom velikom događaju. Ali škola još traje i još imate vremena za ispravljanje loših ocjena. I meni je žao zbog četvorki koje su uz malo truda mogle biti petice. Treba misliti na ljeto koje je pred nama. Ja planiram proći s odličnim i cijelo ljeto uživati na moru.

Gorana Grubić, 5. b

Moja školska godina je bila jako naporna i zato jedva čekam da završi. Taj sretni datum 14. 6. bit će mi dan za slavlje. Stric mi je rekao da ako mi svi predmeti budu 5 ili 4 da će mi prirediti slavlje. Zato jedva čekam kraj ove školske godine. Potrudit ću se da dignem ocjene i da sa srećom mogu dočekati ljetne praznike. Svim učenicima želim puno uspjeha!

Lara Kušeta, 6. c


[OPŠIRNIJE]Eurosong 2017
Ana Maria Luetić / datum: 17. 5. 2017. 18:34

Ovaj Eurosong me oduševio. Svi su pjevači pjevali odlično, ali naš pjevač, Jacques Houdek mi se nekako najviše svidio. Ne zato jer je on iz naše zemlje, već zato jer ima fenomenalan glas. Najviše me iznenadio kad je išao u one visine koje ne može baš svatko otpjevati. Za mene, on je još jednom dokazao da je naš najbolji vokal. Njegova mi se pjesma jako svidjela i ima lijepu poruku. No, i ostali pjevači su svoje pjesme izveli na najbolji mogući način i vidi se da su jako stručni. Čestitke portugalskom pjevaču na pobjedi, a svim ostalim, više sreće drugi put. 

Ana Maria Luetić, 6. c

 

Pjesma Eurovizije (eng. Eurovision Song Contest, skraćeno Eurosong), prvi put je održana 1956. To je godišnji festival zabavne glazbe natjecateljskog karaktera s velikim brojem država obuhvaćenim televizijskim prijenosom, u kojem sudjeluju izvođači iz zemalja čiji su nacionalne televizijske kuće aktivni članovi Europske radiodifuzne unije.

Američka mreža NBC je u pregovorima sa ERU-om oko otkupljivanja prava za američku verziju natjecanja.

Europska radiodifuzna unija osmislila je Pjesmu Eurovizije na prijedlog Marcela Bessona, po uzoru na izuzetno uspješni pilot-projekt, danas čuveni Festival u San Remu.

Ovogodišnje natjecanje je održano u Međunarodnom izložbenom centru u Kijevu, nakon pobjede Ukrajine na natjecanju 2016. godine pjesmom "1944" koju je napisao i izvodio Jamala. Naš predstavnik ove godine bio je Jacques Houdek koji je svojio 13. mjesto. 

Tina Matijević, 7. b


[OPŠIRNIJE]"Male stvari" u Teatrinu GK Solin
Anja Maslov / datum: 3. 4. 2017. 19:03

Naša knjižničarka Nada Topić objavila je zbirku priča „Male stvari“, koja se također mogu u cjelini nazvati romanom jer su ustvari priče povezane. U Teatrinu Gradske knjižnice Solin 17. ožujka u 19 sati održano je i predstavljanje knjige. Knjigu su, nama gostima, predstavili pjesnikinja Irena Delonga Nešić, akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović te sama spisateljica Nada Topić. Bila sam iznenađena učenicama 4. a razreda (Dora Pribudić, Lucija Zebić, Ella Radanović, Andrea Zlatić) koje su monologe ponajprije naučile od riječi do riječi te izvedbom monologa koja je bila puna osjećaja i detaljnog opisivanja djetinjstva naše knjižničarke. Flautu je svirala Silvija Vukšić iz 6. a razreda. Hrvoje Marko Peruzović je odličan slikar, no ne mogu izostaviti njegov prekrasni govor o knjizi. Najviše mi se svidjelo kad je citirao Ludwiga Miesa van der Rohea te kako je iz toga zaključio da je ono najmanje ustvari najviše. Tako da je  naša knjižničarka ustvari napisala knjigu pod naslovom „Male stvari“ u kojoj govori o velikim stvarima. Knjigu iskreno još nisam pročitala, ali hoću čim bude slobodna u našoj knjižnici, zato nažalost ne mogu još komentirati sadržaj.      


                                                                             Anja Maslov 7.c


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan sreće
Marko Ćukušić / datum: 20. 3. 2017. 19:03

Dana 20.ožujka obilježen je Međunarodni dan sreće, a uspostavila ga je Opća skupština Ujedinjenih Naroda 2012.godine. Povodom obilježavanja tog dana u našoj je školi skoro pa svaki školski sat započeo nekom šalom (jer je danas također i Svjetski dan pripovijedanja)!

Marko Ćukušić, 7. c


[OPŠIRNIJE]Noć muzeja
Lara Pribudić / datum: 2. 2. 2017. 10:27

Noć muzeja u Solinu održala se 27. siječnja 2017. u Javnoj ustanovi u kulturi Zvonimir započevši od 18 pa sve do kasnih 1 sat u noći. Manifestacija je započela uvodnim govorom solinskog gradonačelnika Dalibora Ninčevića, a sve su budnim okom snimile kamere lokalne televizije TV Jadrana. Nakon pozdrava, učenica naše škole Ivka Milišić (7. a) i gospodin Jurica Milić iz radionice Javne ustanove u kulturi Zvonimir predstavili su s ponosom naš mozaik na kojem smo svi vrijedno radili. Najviše su mozaiku doprinijeli Ivka i njezin brat Ivan Milišić koji su ga strpljivo radili, uz pomoć učenika Likovne radionice punu godinu dana. Mozaik je izrađen od preko 10000 komadića gipsa. Nakon predstavljanja mozaika, na red je došla mala prezentacija o solinskim endemima – solinskoj mekousnoj pastrvi i močvarnom čempresu za koju su bili zaslužni učenici prvih i drugih razreda OŠ kraljice Jelene. 


[OPŠIRNIJE]Enciklopedije su zanimljive!
Lorena Stričević / datum: 26. 1. 2017. 12:31

Danas je moj razred 4. a išao u knjižnicu. Dočekale su nas velike enciklopedije, a s njima i papiri sa zadacima. Trebali smo za dvije zadane riječi pronaći značenje u enciklopediji. Bilo je zabavno i zanimljivo. Većina razreda je dječju enciklopediju htjela uzeti za čitanje kod kuće, ali nisu smjeli jer su enciklopedije knjige koje moraju biti svima dostupne u svakom trenutku. Uz to su preteške i skupe, pa se čitaju samo u knjižnici.

Lorena Stričević, 4. a


[OPŠIRNIJE]Školsko natjecanje iz geografije
Nina Giljanović / datum: 19. 1. 2017. 08:19

Dana 18. siječnja 2017. godine u učionici povijesti i geografije održalo se školsko natjecanje iz geografije. Na natjecanje su se mogli prijaviti učenici s odličnom ili vrlo dobrom ocjenom i učenici koji jako dobro poznaju geografiju. Najviše učenika se prijavilo iz 6. i 7. razreda. Pitanja su nekima bila jednostavna, a nekima teška, ovisno o pripremama. Mentori koji su učenike pripremali za natjecanje bili su profesorica Marija Žižić Pleština o profesor Vedran Brizić. Svim natjecateljima želimo da ostvare odlične rezultate.

Nina Giljanović, 6. a

Rezultate svih školskih natjecanja možete pogledati OVDJE.

 


[OPŠIRNIJE]Božić u Solinu
Gorana Grubić Marija Grubić / datum: 22. 12. 2016. 12:16

U srijedu 20.12.2016 kraj solinske pošte održana je priredba raznih škola. Djeca su pjevala, plesala i na neki način zabavljala publiku. Naša škola je pjevala dvije pjesme:“Jingle bell rock,“ i „Božić ljubav daruje,“ s voditeljicom Đurđicom Kalebić koja je učiteljica glazbene kulture u našoj školi.Ta se priredba održala povodom Božića i blagdanskog veselja.U našem zboru pjevali su učenici petog i šestog razreda. Uz njih pjevali su, recitirali i plesali učenici iz svih solinskih škola: OŠ kraljice Jelene,OŠ don Lovre Katića i naše škole. Publika je uživala u našim izvedbama i zadivljeno pošla svojim toplim domovima.

Gorana Grubić 5.b 


[OPŠIRNIJE]Proba
Lorena Stričević / datum: 21. 12. 2016. 18:46

 

Danas je u atriju škole održana proba za božićnu predstavu „Badnjak“ koju  izvodi 4.a  razred. U njoj se radi o baki i njenim unučićima. Ona njima priča priču u kojoj dvije djevojčice prose. Dvije žene su prošle pokraj njih i dale im sve što imaju,a treća je bila jako bezobrazna prema njima. Jedna od tih djevojčica se jako preplašila, a zatim su po njih došli anđeli. Oni su sretno otišli s njima i našli smirenje duša u Isusovu naručju. Tada su djeca i baka otišla na počinak.

Ne propustite našu predstavu na božićnoj priredbi ovoga petka u 11 h.

Lorena Stričević, 4.a


[OPŠIRNIJE]Postani član Dječjeg gradskog vijeća!
Antea Taraš / datum: 13. 12. 2016. 11:02

Foto: Jakov Teklić

Voliš politiku? Voliš pomagati drugim ljudima? Voliš iznositi svoja mišljenja i raspravljati s drugima o nečemu? Dječje gradsko vijeće je prava stvar za tebe! Druženje imamo svaki tjedan, a na tim druženjima diskutiramo, igramo se, planiramo, organiziramo… 


[OPŠIRNIJE]Je li vas potres p(r)otresao?
Marko Ćukušić / datum: 13. 12. 2016. 09:26

Kao što već sigurno znate u petak (9.12.) oko 14 h Split,Trogir i okolica su se dobro zatresli. Potres jačine 4.6 prema Richterovoj skali je pogodio Srednju Dalmaciju. Na sreću, nije bilo mrtvih te nisu zbrojene neke veće štete. 

 


[OPŠIRNIJE]Nova vrata :-)
Dora Jurić / datum: 30. 11. 2016. 11:15

Ne poziramo, samo se veselimo novim vratima koja imaju naše učionice od ovoga ponedjeljka: zelena, žuta, plava i narančasta. Svaki hodnik sada ima svoju boju!
Foto: Dora Jurić, 7. c


[OPŠIRNIJE]Kazališni sat
Nada Topić / datum: 29. 11. 2016. 11:42

U srijedu 16. studenoga 2016. godine učenici 7. b, 7. c, 8. b i 8. c gledali su predstavu „Kazališni sat“ u izvedbi Gradskog kazališta mladih u Splitu. Tema predstave je bilo to kako nastaje predstava, no glumci su to prikazali na tri načina: kao dramu, komediju i tragediju. Kao što je bilo za očekivati, publici (odnosno nama) se najviše svidjela komedija.

Predstava „Kazališni sat“ je izvođena više od 500 puta, iako je glumačka postava izmijenjena.

Najbolji lik po meni i većini mojih prijatelja bio je Siniša Novković koji je neprestano nabacivao „baze“. Sve u svemu, predstava je zanimljiva te ako budete  imali priliku, svakako je pogledajte.

Marko Ćukušić, 7. c

U srijedu 16. 11. 2016. 5. a, 6 a i 6. b razredi  naše škole odgledali su predstavu „Kazališni sat“ u Gradskom kazalištu mladih Split. To je najdugovječnija splitska predstava koja neprekidno igra već četvrt stoljeća i koja je ove sezone izvedena čak petstoti put. Kazališni sat je dramska predstava o tome kako nastaje – dramska predstava. Publika je dugim i snažnim pljeskom nagradila glumce i predstavu. Tekst potpisuje Jasen Boko, a režiju Vanča Kljaković. U kazališnom satu igraju Nada Kovačević, Vinko Mihanović, Ivo Perkušić, Siniša Novković i Bojan Brajčić. Ova predstava mi se  uistinu dopala, a i svim ostalim gledateljima.

Emanuela Maretić, 5. a

 


[OPŠIRNIJE]Na poligonu je bolje po pravilima nego po svome!
Lorena Stričević / datum: 10. 11. 2016. 11:06

U srijedu 2. studenoga 2016. godine moj razred 4. a i ja išli smo na poligon. Na poligonu je bilo jako zabavno. Prvo je gospodin policajac malo pričao o prometu i prometnim pravilima. Nakon toga smo izišli na poligon. Nije bio baš malen, imao je semafore, prometne znakove i sve bitno za vožnju. Bili su tu i učenici 4. razreda iz područne škole u Vranjicu. Oni su se malo lošije snalazili na poligonu, iako smo svi radili dosta prekršaja. Na poligonu vožnja se nije odvijala po našim pravilima i zbog toga smo vozili lošije. Ali nekad je bolje po tuđem nego po svome!

Lorena Stričević, 4.a


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju