preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Pred. nastava 2020./21.

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Savjeti logopeda
Tjedan disleksije
Nada Topić / datum: 8. 10. 2021. 09:53

Međunarodni tjedan svjesnosti  o disleksiji ove godine obilježava se od 4. do 10. 10. 2021. Disleksija je specifična smetnja u učenju i nije rezultat smanjenih intelektualnih sposobnosti. Kod djece koja imaju teškoće u učenju razvoj pojedinih funkcija je usporen, a neki od uzroka mogu biti i nasljedni faktori, trauma u dejtinjstvu, pedagoška zapuštenost i određene teškoće motorike. Nažalost, ne postoji jedno ili dva pravila koja će popraviti stanje disleksije. Potrebna je dobra suradnja roditelja ,učitelja i logopeda. Puno strpljivosti i razumijevanja.

Povodom obilježavanja Tjedna disleksije donosimo korisne i zanimljive linkove.

Besplatna e-knjiga Pia Mia - savjeti za roditelje djece s disleksijom

Kratke priče za ugodno čitanje

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan autizma - 2. travnja
Nada Topić / datum: 31. 3. 2021. 12:40

Termin autizam najčešće koristimo za djecu i osobe koje zapravo imaju poremećaj iz spektra autizma. Poremećaj iz spektra autizma (PSA) je vrlo složen neurorazvojni poremećaj koji zahvaća sve aspekte dječje ličnosti: komunikaciju, motoriku, ponašanje i učenje. Neurorazvojni poremećaji očituju se u ranom razvojnom razdoblju, a nastaju zbog poremećaja u razvoju i/ili funkcioniranju središnjeg živčanog sustava . Do danas jako je puno provedenih istraživanja i napisanih znanstvenih radova na temu poremećaja iz spektra autizma. Viđenje autizma se mijenjalo kroz godine i dijagnostika je napredovala, tako sada imamo više informacija o ovom poremećaju. Autizam je stanje koje traje cijeli život, a ne bolest koja se može izliječiti. Dijagnoza se postavlja uz pomoć dijagnostičkih kriterija prema aktualnim priručnicima. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE. Pod Opširnije pogledajte video Kako prepoznati rane znakove autizma.

Pripremila: Diana Burazin, prof. logoped.


[OPŠIRNIJE]Europski dan logopedije 2020.
Nada Topić / datum: 4. 3. 2020. 12:46

Europski dan logopedije obilježava se  6. ožujka. Svake je godine taj dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije kojom se bave logopedi. Tema Europskog dana logopedije u 2020. godini su Poteškoće čitanja i pisanja. U nastavku pročitajte savjete naše logopedinje Diane Burazin.


[OPŠIRNIJE]RSS


Priloženi dokumenti:
hld logopedski vodic za web.pdf

preskoči na navigaciju