preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica
Humanitarna akcija

LIK 2018.

Vremenik 2017./2018.

Kalendar natjecanja

Ne diraj žice!

Knjiga po knjiga - Knjižnica!

Poziv

E-identitet HUSOŠ

EKO rječnik

 

Usmeno ili pismeno?
Je li ti lakše usmeno odgovarati ili pisati test?
Hrabri telefon

Velimir Pašara: "Fortunal sriće"
Nina Giljanović / datum: 2. 3. 2017. 09:50

Prof. Velimir Pašara

„Fortunal sriće“ je djelo hrvatskog pjesnika  i bivšeg profesora hrvatskog  jezika naše škole (koji je sada u svojoj zasluženoj mirovini) Velimira Pašare. Ova knjiga je zbirka pjesama koji su izvorni glas čakavske poezije koja nije nastala apstraktnim motivima već na stvarno proživljavanom životu na otoku. Sve pjesme ove zbirke pjesama imaju različite teme: neke su šaljive, neke su tmurne, a neke pak prikazuju prizore iz svakidašnjeg života. Sve pjesme su lijepe na svoj način i veoma su posebne. Ma trebalo bi mi najmanje sat vremena da se odlučim koja je pjesma najbolja jer su sve jako, jako lijepe. Osim ove zbirke pjesama, naš bivši profesor napisao je i drugu zbirku pjesama pod nazivom ,,Idro mojoj duši“ (2006 godine). Jako bih voljela kada biste pročitali ovu knjigu, a posebno vi učenici zato jer ova knjiga nije teška za razumjeti, a mnogo otkriva o životu u dalmatinskom kraju te naravno o nekim šaljivim događajima.

Nina Giljanović, 6. a


[OPŠIRNIJE]Božić naših starih
Nada Topić / datum: 21. 12. 2016. 17:03

Stari božićni običaji

Moja prabaka se zove Ruža. Ona ima 84 godine. Ispričala mi je kako je ona slavila Božić. Na Badnjak bi se u dimnu kužinu unosili i palili „badnjaci“, molilo se Boga i prosipala se slama da bude rodna godina. Kuće su se kitile bršljanom, a po podu se posipala slama. Svi su išli na polnoćku. Šetalo bi se od kuće do kuće i pjevale bi se božićne pjesme. Bake bi djeci poklanjale „cine“, to su bili bajami, orasi, suho voće, a ponekad i bomboni.

Lovre Smoljo, 2. a

 

Božić moga djeda

Kad je moj djed bio mali, za Božić i Novu godinu nije bilo kupiti petardi kao danas. Isto se pucalo na razne načine. Neki su pucali na važ i garburu, a moj djed je volio pucati tondin. Nekoliko dana prije spremale su se žigice jer su one bile gorivo za pucanje. Od Božića do Nove godine cijelo mjesto se treslo od pucanja tondina i važa na garburu. Mnoga su se djeca koja nisu pazila, znala ozlijediti. I moj je djed izgorio ruku jer je bio nepažljiv. To su bili lijepi dani djedovog djetinjstva. Kad bi pričao o Božiću, uvijek se s radošću sjećao svoje tondine i pucanja.

Petra Vujenić, 2. a

 


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju