preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Škole za Afriku

Svako treće dijete u najugroženijim zemljama afričkog kontinenta nema sigurno okruženje za igru i učenje. Djeca tih područja svakodnevno se suočavaju s nedostatkom hrane i pitke vode, kao i brojnim drugim životnim problemima. Druženje s vršnjacima i bezbrižno djetinjstvo zamjenjuje surova borba sa siromaštvom i neimaštinom. U takvim okolnostima, za veliki broj djece, škole kakve mi danas poznajemo daleka su budućnost, a odrastanje u vrtićima poput naših tek jedan od mnogih životnih snova.
U okviru UNICEF-ove inicijative „Škole za Afriku" osigurava se izgradnja i obnova predškolskih ustanova i škola u najugroženijim područjima Afrike te brine o potrebama djece i njihovih obitelji, a posebna pažnja usmjerena je na pružanje pomoći djeci u najnepovoljnijem položaju – djeci koja žive bez roditelja, u izrazitom siromaštvu, ili pak djevojčicama koje su često, u odnosu na dječake, dodatno zakinute za mogućnost školovanja.
Nakon vrlo uspješne prve faze projekta „Škole za Afriku" (2005. – 2009.) u okviru koje je osigurana pomoć za više od 4 milijuna djece u šest afričkih zemalja, projekt u drugoj fazi (2010.-2013.) ima za cilj osigurati pomoć i podršku za više od 8 milijuna djece u 11 najugroženijih zemalja afričkog kontinenta (Angola, Burkina Faso, Etiopija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Niger, Ruanda, Južnoafrička Republika, Zimbabve).

Hrvatska se 2008. godine, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta priključila zajednici od 24 zemlje svijeta, čiji građani pomažu djeci Afrike da se školuju i tako izađu iz začaranog kruga siromaštva i neznanja. Prve je godine u ovom projektu sudjelovala 51 škola, a donacije djece, škola i građana podržalo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Sva sredstva prikupljena u Hrvatskoj u okviru projekta „Škole za Afriku" prve godine bila su usmjerena za pomoć djeci Ruande.
Od 2009. raste broj škola uključenih u projekt – osnovnim školama pridružili su se i srednjoškolci te je ukupan broj hrvatskih škola uključenih u projekt „Škole za Afriku" porastao na 194. Humanitarno-edukativne aktivnosti omogućile su ne samo prikupljanje sredstava za pomoć djeci Ruande nego i uključivanje učenika u globalno važna pitanja, osnažujući ih vizijom da se siromaštvo, bolest i nepravda mogu iskorijeniti te da oni sami mogu i trebaju odigrati aktivnu ulogu.
Tijekom 2010. i 2011., projekt "Škole za Afriku" redovno podržava više od 212 osnovnih i srednjih škola zajedno sa svojim učiteljima, učenicima i ostalim djelatnicima škola. Svi zajedno omogućili su da se kod mladih potakne svijest o njihovoj ulozi u izgradnji boljega i pravednijega svijeta. Sva prikupljena sredstva tijekom 2010. i 2011. godine, u okviru projekta „Škole za Afriku" u Hrvatskoj, bila su usmjerena za pomoć djeci jedne od najsiromašnijih afričkih zemalja – Etiopije.
Samo je u Hrvatskoj zahvaljujući donacijama škola i građana od 2008. do 2011. godine – prikupljeno više od 2,7 milijuna kuna za pomoć djeci Ruande i Etiopije. U projektnim aktivnostima sudjelovalo je više od 80.000 učenika diljem Hrvatske razvijajući svoju empatiju i osjećaj brige za druge. Zajedno sa osnovnim i srednjim školama ove godine projektu se aktivno pridružuju i predškolska djeca mnogih vrtićkih zajednica.
Hrvatska kao članica međunarodne zajednice preuzima odgovornost pomagati siromašnim zemljama te zemljama pogođenim ratom i prirodnim katastrofama. Današnja djeca, učenici i učenice u hrvatskim školama kao i najmlađi u predškolskim ustanovama, imaju priliku preuzeti takvu ulogu u svijetu, a mi ih za to možemo pripremiti i podsjetiti ih da svatko od nas može razviti svoje potencijale samo uz pomoć obrazovanja.
Osim toga, djecu učimo koliko je obrazovanje važno za njihov život.
Pomažemo im da više cijene to što imaju - dobre i dostupne škole, vrtiće, kvalitetne učitelje i odgajatelje te primjerene uvjete za učenje i igru. Razvijamo kod djece vrijednosti kao što su: uvažavanje različitosti, odgovornost, pravednosti i solidarnost.

Potičemo njihov osjećaj pouzdanja u vlastite mogućnosti i ponosa zbog doprinosa stvaranju boljeg svijeta.

Naša škola od školske godine 2010./2011. aktivno i otvorena srca sudjeluje u ovom hvalevrijednom međunarodnom projektu UNICEF-a.

Nastojat ćemo i ubuduće sudjelovati u projektu usprkos sve težim gospodarskim i ekonomskim prilikama i u našoj zemlji jer nam je jasno da mnogi širom svijeta žive u daleko težim prilikama i okolnostima.

 

preskoči na navigaciju