preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Tražilica

Vremenik 2018./2019.

Kalendar natjecanja

eTwinning

U koju srednju?

Internet
Koliko vremena dnevno provodiš koristeći internet?

Ponude - IZUN

Ne diraj žice!

EKO rječnik

 

 

Poziv

E-identitet HUSOŠ

Hrabri telefon

Kradljivica knjiga
Lea Maslov / datum: 5. 11. 2018. 15:50

Pročitajte ovu neobičnu knjigu u kojoj je pripovjedač sama Smrt. Ona pripovijeda o djevojčici Liesel koja u Njemačkoj za vrijeme Drugog svjetskog rata bježi od ratnih strahota tako da krade knjige. Svoju prvu knjigu je našla pokraj bratovog groba i promijenila joj je život jer je zahvaljujući njoj naučila čitati. Uz pomoć svojih prijatelja Liesel shvaća da je najmoćnija stvar riječ i u toj tami riječi joj daju svjetlost. Svidjet će vam se knjiga jer ćete se poslije svake stranice sve više diviti Liesel i njezinoj hrabrosti. Shvatit ćete da riječi znače sve, zahvaljujući njima možemo očuvati mir i ljubav, stvarati prijatelje, ali i neprijatelje. Riječi mogu biti najopasnije oružje, ali i najbolje za očuvanje mira.
„Čovjek vrijedi onoliko koliko vrijedi njegova riječ, Liesel“

Lea Maslov, 6. d


[OPŠIRNIJE]20 000 milja pod morem
Helena Elez / datum: 11. 4. 2017. 12:47

Roman „20 000 milja pod morem“ Julesa Verna, svjetski poznatog francuskog pisca napisan je još u 19. stoljeću. Knjiga govori o čudnovatom kapetanu Nemu i njegovim zarobljenicima: doktoru Aronnaxu, njegovu slugi Conseilu i harpunašu Nedu Landu. Oni u podmornici Nautilus pokušavaju zaroniti na najveću moguću dubinu pri tome istražujući sva čuda i bogatstva podvodnog svijeta. Pisac je pisao knjigu tako da bude zanimljiva svima od ljubitelja beletristike i pustolovnih romana do vrsnih poznavatelja botanike i zoologije, a sadržavala je i za ono vrijeme najnovije spoznaje o geografiji, fizici, matematici i balistici. Također se često spominju mnoga djela poznatih književnika i umjetnika od antičkih do modernih vremena. Roman je odličan ali zahtjevan za čitanje.

Helena Elez, 8. c


[OPŠIRNIJE]Charlie i tvornica čokolade
Silvija Vukšić / datum: 23. 2. 2017. 08:46

Gospodin Willie Wonka je imao svoju tvornicu koja je proizvodila najbolju čokoladu, ali ju je zatvorio jer su mu krali recepte. Svi ljudi u gradu, a i šire, htjeli su ući i vidjeti što se krije u tvornici.

Jednoga je dana Willie Wonka odlučio u pet čokolada staviti zlatnu ulaznicu, a oni sretnici koji dobiju u čokoladi ulaznicu, cijeli dan će biti u njegovoj tvornici i moći će jesti čokoladu i druge slatkiše… Siromašni dječak Charlie je na putu našao novčić od 50 penija i odmah je odlučio otići u trgovinu i kupiti čokoladu. Je li Charlie bio sretni dobitnik zlatne ulaznice saznat ćete samo ako pročitate knjigu.

                                                                                      Silvija Vukšić, 6. a


[OPŠIRNIJE]Male stvari
Bruna Perić / datum: 20. 2. 2017. 18:51

Djelo “Male stvari” Nade Topić (naše knjižničarke) je poetska proza: “ona tematizira intiman svijet djevojčice koja propitkuje svijet odraslih”. Djelo ima trideset kratkih priča kroz koje se djevojčica hvata za male stvari poput: sobe, kose, voća, crvenih klompa, haljine, ali također opisuje neke teme malo dublje poput: smrti bake, djeda, sobe pune mraka, zaljubljenosti. “Mozaik slika iz svakodnevnog života djevojčice, njezinih sestara, majke i onih članova obitelji koje je progutala zemlja tako je vješto složen da čitatelja lako zavara ta prividna lakoća pisanja.”

Pripremila: Bruna Perić, 7. b


[OPŠIRNIJE]Lažeš, Melita!
Silvija Vukšić / datum: 16. 2. 2017. 09:27

 

Roman Ivana Kušana "Lažeš, Melita" mi se jako sviđa. U romanu inženjer Kosić i njegovu žena imaju dvoje djece – Melitu i Nenada. S njima imaju mnogo problema – Melita neprestano izmišlja, a Nenad jede sve što mu dođe pod ruku. No, jednog dana majka dobiva pismo od tete koja se razboljela i mora otići k njoj…

Što se događa kad majka ode…  Saznat ćete samo ako pročitate knjigu.

Prema romanu je 1984. godine snimljena i istoimena serija.

Silvija Vukšić 6. a


[OPŠIRNIJE]Nikkin dnevnik
Marija Grubić / datum: 2. 2. 2017. 12:09

U knjizi „Nikkin dnevnik" govori se o četrnaestogodišnjoj Nikki Maxwell koja dolazi u novu školu zbog posla svoga oca. Nikki ima i mlađu sestru Briannu koja joj samo zna smetati. U novoj školi Nikki će upoznavati mnoge prijatelje, ali i neprijatelje. Nikki se s vremena na vrijeme zaljubljuje u Brandona Robertsa. No, na njenom ljubavnom putu zaustavlja je Mackenzie koju Nikki u svom dnevniku opisuje kao zlu vješticu. Nikki sudjeluje u slaganju knjiga u školskoj knjižnici gdje upoznaje svoje kasnije najbolje prijateljice Cloey i Zoey.

Knjiga „Nikkin dnevnik"  ima i drugi dio i jako je zanimljiva i smiješna.

Knjigu „Nikkin dnevnik" možete posuditi u Gradskoj knjižnici u Solinu.

                                                                                                                 

Marija Grubić 5.b


[OPŠIRNIJE]Blizanke
Nina Giljanović / datum: 19. 1. 2017. 11:53

Meni osobno najdraža knjiga je "Blizanke" od pisca Ericha Kästnera. Roman je prigodan za sve uzraste, od učenih nižih razreda do odraslih. Radnja romana započinje kada se u ljetnom kampu upoznaju dvije djevojčice koje su zapravo sestre. Isprva se sestre nisu slagale, ali kasnije, kada su stvarno otkrile da imaju iste roditelje, počinju se družiti i bolje upoznavati. Ono što je najvažnije kreću u misiju spašavanja braka svojih roditelja kako bi ponovno živjeli kao jedna obitelj. No, hoće li im to poći za rukom, saznat ćeš jedino ako pročitaš knjigu do kraja.

Nina Giljanović, 6. a


[OPŠIRNIJE]Alisa u Zemlji čudesa
Nina Giljanović / datum: 19. 1. 2017. 11:43

„Alisa u Zemlji čudesa“ je djelo koje uvijek poželite ponovno pročitati i odlutati u svijet nadnaravnog, u svijet vječnih pustolovina. To je knjiga koja govori o djevojčici Alisi koja je društvena, dobra i iskrena, ali ima jednu manu. Ne vjeruje u nadnaravna stvorenja i događanja i upravo to će joj se obiti o glavu kad jedne večeri bude ugledala bijelog zečića. Hoće li ga slijediti, ući u svijet čuda u kojem će upoznati mnoge likove: od bijelog zeca do živih karata ili će sve to zanemariti i živjeti kao prije? Otkrit ćeš jedino ako pročitaš knjigu do kraja i lijepo se zabaviš, ali i zapitaš: „Ima li tu nečega stvarnog?“ Ugodno čitanje.

 

Nina Giljanović, 6. a


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju