2022-06-24 09:15:43

Bruschette za kraj

Kad ne znate što napraviti na brzinu za goste i razna druženja fine hrskave bruskete odličan su izbor. Ovi fini zalogaji pripremaju se brzo i jednostavno. Iz ovog razloga učenici osmih razreda koji uče talijanski jezik htjeli su se oprostiti od talijanskog jezika baš pripremom ovog jednostavnog predjela. Važno je spomenuti da je talijanska gastronomija bitan dio njihove kulture, neodvojiv od samog učenja jezika.
Bruschetta je talijansko predjelo koje se sastoji od prepečenog starog kruha natrljanog češnjakom, prelivenog maslinovim uljem i solju. Ovisno o talijanskim regijama dodaju se različite namirnice kao sjeckane rajčice, povrće, sir i suhomesnati proizvodi s prstohvatom origana ili bosiljka. U originalu, ovo je jelo skromnih seljaka koji su još od davnina htjeli produžit valjanost kruhu i okrijepiti se nakon napornog rada na polju. Sam naziv dolazi od riječi pane abbrustolito ili prepečeni kruh, a još se i danas u dijelovima Dalmacije čuje naziv bruštulani kruh. Kao što je spomenuto, bruschette se mogu praviti od raznih sastojaka te tako prilagoditi svojem ukusu s namirnicama koje imate u kući. Mi smo se odlučili za one namirnice koje naši dragi osmaši najviše vole, a možete ih naći na fotografiji u nastavku.

- ribana mozzarella
- sir za mazanje
- šunka, pršut i panceta
- sjeckane rajčice
- kapari
- origano
- maslinovo ulje
- pesto genovese
- namaz od pinjola,                                                        parmezana, maslinovog ulja, bosiljka (za znatiželjne i hrabre)
- češnjak (ovom prilikom smo ga izostavili)

Vrijedne ruke mladih gurmana složili su sastojke na kruh i ispekli bruschette u školskoj kuhinji.

Tijekom iščekivanja slasnih zalogajčića kratili smo vrijeme čavrljanjem i izradom nakita od perlica.

Auguro a tutti  un periodo di vacanza sereno, ricco di emozioni e di esperienze belle. Vi desidero sinceramente un futuro ricco di entusiasmo per la vita!

Maestra Anet

 


Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin