"Pitaj? Ne skitaj!" je online savjetovalište NZZJZ-a gdje učenici mogu postavljati pitanja na koja će im odgovor dati stručnjaci za mentalno zdravlje.
Učenice osmih razreda, u sklopu dodatne nastave kemije, posjetile su laboratorij Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split kako bi naučile kako i zašto se radi kemijska analiza maslinovog ulja.
Kako prepoznati kategoriju maslinovog ulja, što je peroksidni broj i kako ga odrediti, te kako odrediti udio masnih kiselina, naučila nas je voditeljica odjela Zlatka Knezović dipl.inž. Osim odgovarajućih kemijskih parametara ulje mora imati i dobra senzorska svojstva pa smo u novootvorenoj kušaonici probali nekoliko vrsta ulja kako bi osjetili intezitet pikantnosti, gorčine i voćnosti ulja. Naravno, ponijeli smo maslinovo ulje iz školskog maslinika te analizom utvrdili da pripada kategoriji ekstra djevičanskog maslinovog ulja visoke kvalitete.
Pripremila: Žana Milat, prof.