preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login
Humanitarna akcija

LIK 2018.

Vremenik 2017./2018.

Kalendar natjecanja

Ne diraj žice!

Knjiga po knjiga - Knjižnica!

Poziv

E-identitet HUSOŠ

EKO rječnik

 

Usmeno ili pismeno?
Je li ti lakše usmeno odgovarati ili pisati test?
Hrabri telefon

Vijesti i obavijesti - školska godina 2017./2018.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Državno natjecanje mladih tehničara
Autor: Nada Topić, 10. 4. 2017.

Na 59. državnom natjecanju mladih tehničara održanom 29., 30. i 31. ožujka u Primoštenu  u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske zajednice tehničke kulture, učenik naše škole Marko Perišić (8.c) pod mentorstvom Dragana Stanojevića, učitelja savjetnika tehničke kulture i informatike, osvojio je drugo mjesto u kategoriji Elektronika. 


Marko Perišić

Učenik 8. razreda Filip Kuduz pod vodstvom mentorice Marija Radić iz OŠ don Lovre Katić je osvojio prvo mjesto u kategoriji Elektrotehnika. Sjetimo se prošle godine je učenik Marko Perišić iz OŠ Vjekoslava Paraća osvojio prvo mjesto u državi na istom natjecanju u kategoriji Strojarske konstrukcije.

Filip Kuduz

Natjecanje se provodi na temelju redovitog, izbornog i izvannastavnog programa tehničke kulture te programa dodatne nastave sadržane u Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu i programima posebnih tehničkih kompetencija (znanje, vještine, samostalnost i odgovornost) koje se stječu u izvannastavnom i izvanškolskom programu tehničke kulture.

Ovogodišnjem natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske domaćin je bila Osnovna škola Primošten. Natjecanje prvotno provedeno između 7171 učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a nakon provedenih županijskih natjecanja u Primošten je na natjecanje na državnoj razini pozvano 249 mladih tehničara te oko 130 mentora tehničke kulture i članova povjerenstava.

Mladi tehničari koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natječu se u jednom od dvanaest područja tehničke kulture, a to su redom maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija te robotsko spašavanje žrtve. Natjecanje se u svim područjima sastoji od pisane provjera znanja (u trajanju od 2 školska sata), izrade tehničke tvorevine (8 školskih sati) te predstavljanje tehničke tvorevine svakog natjecatelja (do 5 minuta).

Pripremio: Dragan Stanojević

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju