preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Vijesti i obavijesti - školska godina 2021./2022.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Naopake bajke - radionica
Autor: Nada Topić, 20. 12. 2021.

      

 

Kao jednu od posljednjih aktivnosti u sklopu „Godine čitanja“ psihologinja Paula Andabak i logopedinja Diana Burazin održale su ciklus radionica pod nazivom „Naopaka bajka“. Škola se ovom prilikom pretvorila u sudnicu, a naši učenici su bili odvjetnici koji su pred sobom imali težak zadatak: obraniti okorjele zločince. Tako su se na osuđeničkoj klupi našle Cruella iz 101 dalmatinca, maćeha iz Snjeguljice i vještica iz Ivice i Marice. Naši učenici su vrijedno smišljali obranu te su je iznijeli pred porotom tako da su predstavili „naopaku bajku“ odnosno drugu stranu klasične priče o junaku i antagonistu. Neposredna svrha ove radionice je poticanje kreativnog pisanja, a posredna razvijanje empatije i razumijevanja „stavljajući se u cipele“ drugog.  

 

Pripremile: Paula Andabak i Diana Burazin


 

NAOPAKA BAJKA: IVICA I MARICA

Baka je bila usamljena, htjela je pažnju pa je Ivici i Marici poslala zahtjev na svim društvenim mrežama, a oni su je odbili. Bila je ljuta, ali je onda vidjela da dolaze kod nje pa je pokušala popričati s njima. Naložila je vatru da im bude toplo i skuhala im je čaj. Oni su joj pojeli sve kolače i okrivili je da ih je pokušala ubiti.

 

NAOPAKA BAJKA: IVICA I MARICA

Znači, baka je bila u zemlji u kojoj je harala glad. Kada su došli Ivica i Marica bila je jako gladna, toliko da je to značilo „ili ona ili oni”.  Plakala je i molila za njih da odu u raj, a onda ih je pojela.


NAOPAKA BAJKA: SNJEGULJICA

Poštovani sude,
dana 15.12.2021. otvaramo slučaj zle maćehe zbog pokušaja ubojstva Snjeguljice.

Imamo nekoliko sumnjivaca:
1. zla maćeha
2. patuljci
3. vrana

Zla maćeha priznaje da je prodavala jabuke, ali da joj je to bio samo biznis. Patuljci su bili najbliži Snjeguljici, govore da su je voljeli i da joj to nikada ne bi pokušali napraviti. Vrana je najveći sumnjivac zato što je imala razlog za ubojstvo, a to je da joj je Snjeguljica davno slučajno slomila krilo zbog čega je vrana pala u komu. Vrana joj to nikada nije oprostila. Viđena je na snimkama kamere kako ubacuje otrov u maćehine jabuke, ali nije stavila dovoljno otrova. Zla maćeha nije kriva!

Crtež1

Crteži2

Crtež3

Tekst1

 

 

       

 

 

NAOPAKA BAJKA: SNJEGULJICA

Časni sude, ja sam Snjeguljičina maćeha i ovo je moje opravdanje. Jedne večeri brala sam šumske jagode za džem i odjednom sam začula plač malog djeteta. Naravno da to nikako nisam mogla zanemariti pa sam potražila odakle dopire zvuk. Kada sam napokon pronašla drvo ispod kojeg leži mala djevojčica, srce mi se smekšalo i odlučila sam je posvojiti. Htjela sam je lijepo odgojiti da odraste u pravu djevojku. Nakon par godina primijetila je svoju ljepotu te je zanemarila školu i bavila se samo svojim izgledom. Počela sam je stavljati u kazne radi ne učenja i loših ocjena i neuspjeha. Ona se na to naljutila i pobjegla od kuće. Tada je imala samo 16 godina. Mislila je da ne znam gdje je pobjegla, ali se prevarila. Otišla je na mjesto gdje sam je i našla. Tamo je zauzela patuljcima mjesto i oni su se naljutili. Patuljci su u moje jabuke koje sam joj odnijela dane bude gladna, stavili otrov. Snjeguljica je mislila da sam ja za to kriva jer sam ja na nju vikala. Ipak sam je uspjela izliječiti od tog smrtonosnog otrova no policija misli da sam i dalje kriva. To je moje opravdanje i nadam se da ću biti slobodna.

 

NAOPAKA BAJKA: 101 DALMATINAC

 

Ja sam Cruella i ovo je moja strana priče. Dok sam bila mala imala sam dalmatinca kao ljubimca. Voljela sam ga najviše na svijetu. Jednog dana susjeda ga je otrovala jer ona nije voljela kućne ljubimce... Nekoliko godina nakon toga, susrela sam se s bivšim dečkom koji me je oteo. Rekao mi je da će me pustiti ako ubijem sve dalmatince. Ja sam otela sve dalmatince, ali im nikada ne bi naudila. Njihovi vlasnici su mislili da sam ja loša osoba, ali ja sam voljela svakog od njih.

 

NAOPAKA BAJKA: 101 DALMATINAC

Ja sam Cruella  i ovo je moja priča kako sam nepravedno osuđena na sudu. Sva sreća moj odvjetnik je tu da ispriča istinu. Moja priča počinje kada sam u petak predvečer otišla na predstavu kod najboljeg mađioničara u gradu. U svojoj je predstavi tražio dobrovoljca za idući trik. Ja sam se javila za dobrovoljca s tim da nisam znala da je hipnotizacija u pitanju. Od kada sam te popela na pozornicu ničeg se više ne sjećam, osim opsesije za psima. Mađioničar me nije uspio odhipnotizirati te sam nesvjesno krala pse, ali ne bilo kakve već dalmatince. Zato bi on trebao biti na mjestu gdje se ja sada nalazim!

 

 

 

 

 Priloženi dokumenti:
Naopake_bajke_(1).PDF (191.44 KB)
Naopake_bajke_(2).PDF (294.06 KB)
Naopake_bajke_(3).PDF (92.80 KB)
Naopake_bajke_(4).PDF (32.45 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju