preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Vijesti i obavijesti - školska godina 2021./2022.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Blagdan sv. Martina u Vranjicu
Autor: Nada Topić, 11. 11. 2021.

Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima iz Vranjica čestitamo Blagdan sv. Martina, zaštitnika njihova mjesta!


Sveti Martin je prvi svetac koji nije bio mučenik. Rođen je kao sin rimskog tribuna u Sabariji, u današnjoj Mađarskoj oko 316. godine, za vladavine rimskoga cara Konstantina I. Velikog. Školovao se u Italiji gdje se po prvi put susreće s kršćanima i njihovom vjerom.

Protiv svoje volje postaje vojnik, po želji oca i iz tog razdoblja imamo zgodu kada siromahu daje dio svoga plašta jer kod sebe nije imao novaca. Iduće je noći usnuo Krista zaogrnuta njegovom polovicom plašta koji mu je rekao: "Ovim me je plaštem zaogrnuo Martin".

Završivši vojnu služnu Martin je zaređen za redovnika i na kršćanstvo pridobiva svoju majku.

4. srpnja 372. godine je posvećen za biskupa Toursa na rijeci Loire u Francuskoj. Uvijek je bio blizak siromašnima i progonjenima zbog čega se u 27 godina biskupstva suočava sa brojnim progonima i pritiscima. Život je posvetio brizi oko jedinstva Crkve i skrbi za najpotrebnije. Siromašan, skroman i blag ušao je u nebo nakon bitke za Božju stvar koju je vodio cijeloga života.

Umire 8. studenoga 397. godine u Candesu (Saint-Matin), a pokopan je 11. studenoga 397. u  Toursu. Njegov grob postaje značajno hodočasničko mjesto zapadne Europe u srednjem vijeku.

Zaštitnik je Francuske, vinara, vinogradara, vojnika, konjanika, izliječenih alkoholičara, uzgajivača konja i gusaka, papinske garde, mnogih mjesta u Europi i Hrvatskoj, uključujući  i naš Vranjic.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju