preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

 

Zaboravljene igre

Vijesti i obavijesti - školska godina 2021./2022.
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Monografija škole, slikovnica Rani dani i zbirka pjesama U oku čežnje
Autor: Nada Topić, 31. 8. 2021.

Nakon višegodišnjih priprema, a povodom 50. obljetnice rada, u izdanju škole objavljena je monografija pod naslovom „Osnovna škola Vjekoslava Paraća (1970. – 2020.)“. Riječ je o svojevrsnoj spomenici škole koja prati život u školi i oko nje od samog osnutka. 


Prilikom izrade monografije korištena je arhivska građa (fotografije, ljetopisi, planovi i programi rada, izvješća, dnevnici rada, knjige imenika itd.) kao i fotografije i materijali iz osobnih arhiva učitelja i učenika. Monografija ima 222 stranice s ilustracijama u boji i donosi sljedeća poglavlja: Kratki povijesni pregled, Ime škole, Himna škole, Centralna škola, Područne škole, Iz spomenice škole, Zvjezdani trenuci, Projekti, Nakladnička djelatnost, Suradnja s lokalnom i širom zajednicom, Popis ravnatelja, Popis djelatnika i Popis učenika osmih razreda. Autori tekstova objavljenih u monografiji su: Đuro Baloević (ravnatelj), Radojka Bućan Vukšić, Ante Ramljak, Nada Topić i Marija Žižić Pleština. Posebno korisni su bili zapisi iz ljetopisa škole koji su objavljeni u poglavlju Iz spomenice škole, a čiji autori su bili dosadašnji ravnatelji škole. Također valja posebno istaknuti i opsežan popis svih djelatnika koji su u školi radili, bilo povremeno, bilo da su bili u stalnom radnom odnosu, kao i popis svih učenika koji su u školi završili osmogodišnje obrazovanje od 1970. godine do danas.

Cijena: 130,00 kn

U 2020. godini objavljena je slikovnica „Rani dani“ nastala prema autobiografskim bilješkama slikara Vjekoslava Paraća (1904. – 1986.) po kojem škola nosi ime. Slikovnica je opremljena likovnim radovima učenika u tehnici pastela, kao i rječnikom manje poznatih riječi koji su izradili učenici uz pomoć učitelja. Kroz tridesetak zapisa, u slikovnici se otkriva život talentiranog i radoznalog dječaka pored ruševina stare Salone i amfiteatra početkom 20. stoljeća: prvi susreti s urbanitetom Splita, školski dani i praznici provedeni kod djeda i bake u Kaštel Gomilici, začeci industrijalizacije i novog modernog vremena, don Frane Bulić i strani turisti, svijet slikarstva i otkrivanje vlastitog talenta. Autobiografski zapisi Vjekoslava Paraća imaju višestruku vrijednost, svjedoče o rađanju velikog solinskog i hrvatskog slikara, ali i o vremenu koje je obilježilo prostor grada Solina. Jezik koji su pisani zapisi vrvi dalmatinskim dijalektalnim i talijanskim izrazima, a tekst je objavljen u izvornom obliku uz manje uredničke korekcije. Slikovnica „Rani dani“ zbog svoje iznimne zavičajne vrijednosti uvrštena je i na popis književnih naslova za cjelovito čitanje u 4. razredu OŠ Vjekoslava Paraća.

Cijena: 80,00 kn

U 2019. godini objavljena je zbirka pjesama „U oku čežnje“ Velimira Pašare (1949.), umirovljenog nastavnika hrvatskog jezika rodom s otoka Žirja koji je svoj radni vijek završio u školi. U zbirci su okupljene pjesme na standardnom jeziku i pjesme pisane jezikom otoka Žirja, haiku pjesme i lirske crtice koje je zapisivao cijeloga života. Usprkos vremenskom odmaku pojedinih radova i različitim formama, u zbirci je postignuta stilska ujednačenost i jedinstvo ukupnog dojma i doživljaja. Zbirka je predstavljena u Solinu 8. srpnja 2020., a o njoj su govorili prof. Slavica Čilaš i autor. Velimir Pašara objavio je prethodno dvije zbirke pjesama na čakavskom „Idro mojoj duši“ (2006.) i „Fortunal sriće“ (2010.) te zbirku zavičajne jezikoslovne baštine „Snaga žirajskih beštim, kljetav, imin, prodivak, berekinad, šporkarij, zapovid, gadarij“ (2015.). 

Cijena: 50,00 kn

Sve tri publikacije mogu se kupiti u školskoj knjižnici.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju