preskoči na sadržaj

Osnovna škola Vjekoslav Parać Solin

Login

Online nastava

Razredne stranice

Predmetne stranice

Arhiva - online nastava

eTwinning

EDIT

EU - Kutak za učenje

Ponude - IZUN

 

Hrabri telefon

Sponzori i donatori

 

Zaboravljene igre

Salona - trag u prošlosti

Salonapolis

COVID-19

Priloženi dokumenti:
Brini o sebi.pdf

Strip

Istražili smo...

Pitaj ravnatelja

Za roditelje

Obojimo svijet

Koncert

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 29. 10. 2012.

Ukupno: 312302
Ovaj mjesec: 1726
Ovaj tjedan: 272
Danas: 23
Vijesti i obavijesti - školska godina 2021./2022.
Upute za pridruživanje Google Classroomu
Đuro Baloević / datum: 16. 9. 2021. 14:03

VAŽNO! Dragi učenici i roditelji pod Opširnije ćete naći detaljno opisane korake za pridruživanje u virtualne učionice za učenike viših razreda.


[OPŠIRNIJE]Protokol rada škole i upute ponašanja
Đuro Baloević / datum: 7. 9. 2021. 14:22

Pod opširnije nalazi se dokument Protokol rada škole i upute ponašanja.

Molimo roditelje, učenike i sve zaposlenike da ga pažljivo prouče. 


[OPŠIRNIJE]Izrada božićnih gnomova
Nada Topić / datum: 23. 12. 2021. 10:38

 

Učenici 5. a razreda s razrednicom Anamarijom Al Shawwom sudjelovali su u radionici izrade božićnih gnomova - veselih patuljaka.


[OPŠIRNIJE]Vremenske kapsule
Nada Topić / datum: 23. 12. 2021. 10:01

 

Učenici osmih razreda uoči božićnih blagdana dobili su na poklon prave vremenske kapsule. Riječ je o njihovim porukama koje su pisali prije četiri godine na satovima Glazbene kulture, a u kojima su odgovarali na tri pitanja: Kakvu glazbu vole slušati? Kakvu glazbu ne vole slušati? i Kako im se sviđa na satu Glazbene kulture? Svoje poruke sebi čitali su uz puno smijeha i iznenađenja, a neke od njih možete pročitati OVDJE.

 

Pripremila: Đurđica Kalebić, prof. gl. kult.


[OPŠIRNIJE]Spelling Bee competition - natjecanje u sricanju
Nada Topić / datum: 23. 12. 2021. 10:00

 

Učenici 5. a razreda sudjelovali su u natjecanju u sricanju - Spelling Bee competition, tijekom nastave Engleskog jezika. U natjecanje je bilo uključeno petero učenika (Lovre F., Roko Š., Teo P., Arien V. i Roko M.), a dvoje učenika činili su komisiju za točnost (Cvita M. i Noa G.). Učenici su uživali u ovom zanimljivom natjecanju, a najuspješniji je bio Lovre F. Čestitamo!

 

Pripremila: Anamaria Al Shawwa, prof. eng. jez.


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba - PŠ Vranjic
Nada Topić / datum: 23. 12. 2021. 09:42

 

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Božićna priredba - 4. b
Nada Topić / datum: 22. 12. 2021. 11:10

 

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.

 


[OPŠIRNIJE]Zagonetke
Nada Topić / datum: 22. 12. 2021. 08:39

   

 

U nastavku aktivnosti u Godini čitanja 2021. održana je radionica s učenicima 2. a razreda. Izazov su bile zagonetke o životinjama, predmetima i prirodnim pojavama. Čitanju zagonetki smo pridružili i crtanje rješenja.

 

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Charlie i tvornica čokolade
Nada Topić / datum: 22. 12. 2021. 08:32

 

Lektiru Charlie i tvornica čokolade odlučili smo obraditi na malo drugačiji način. Učenici 5. a razreda donijeli su prazne kartice na sat lektire, a zatim ih pretvorili u igru memory. Motivi na karticama bili su tematski povezani s djelom. Crtali smo zlatne ulaznice, čokoladice, tvornicu, gospodina Wonku, žvakaće gume, itd. Za kraj sata, osladili smo se, kako i priliči naslovu lektire, čokoladom!

 

Pripremila: Lara Leskur, prof. hrv. jez.


[OPŠIRNIJE]Božićna čarolija
Nada Topić / datum: 21. 12. 2021. 15:58

 

,,Sretan Božić" - pročitat ćemo i ove godine poruku na mobitelu koju će nam poslati naši prijatelji. Sigurno ćemo i uzvratiti na isti način. 
Kako bismo ukrasili učionicu i darovali drugima ljepotu pisane riječi uz vlastite rukotvorine, učenici 5. a razreda izradili su čestitke. Neki su dobre želje uputili roditeljima, baki i djedu, neki prijatelju i prijateljici. Božićna drvca, snjegovići, zvjezdice; svega se našlo na čestitkama. Učenica Helena Višić božićnu je čaroliju predočila stihovima: 

Za ovaj Božić

Poletjet će anđeli / poput ptica, / dotaknut će dječji osmijeh / s naših lica, / nosit će blagoslov i / poruke na krilima bijelim / da svima čaroban i / bijeli Božić želim.

 

Pripremila: Lara Leskur, prof. hrv. jez.


[OPŠIRNIJE]Božić dolazi...
Nada Topić / datum: 21. 12. 2021. 15:48

 

Učenici 7. b razreda na Satu razrednog odjeljenja razgovarali su o božićnim običajima i novogodišnjim odlukama. Zaključili su da će u novu godinu kročiti pokušavajući biti bolji prema sebi i drugima te uložiti više truda u ispunjavanju obaveza. Djed Božićnjak, kojeg je izradila Ema Musić, napunio je svoju vreću nematerijalnim darovima. "Darujmo sebe i bližnje ljubavlju, vjerom, odanošću, strpljenjem i poniznošću", poručio je 7. b. Sretan Božić svima!

 

Pripremila: Lara Leskur, prof. hrv. jez.


[OPŠIRNIJE]Zajedno za starije - božićne čestitke
Nada Topić / datum: 21. 12. 2021. 14:36

 

Kroz suradnju s Udrugom „MI“ – Split i njihovim partnerima učenici 3. a i 4. b razreda sa svojim učiteljicama Ivonom B. i Jelenom Ž. sudjelovali su u izradi božićnih čestitki za korisnike domova za starije. Izrada čestitki dio je EU projekta Aktivna i kvalitetna starost. Akcija Zajedno za starije, kao dio projekta, ima za cilj promociju empatije i osnaživanje međugeneracijske suradnje. Učenici su rado sudjelovali u izradi čestitki i pisanju božićnih poruka. 

 

Pripremila: Ivona Bašić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Naopake bajke - radionica
Nada Topić / datum: 20. 12. 2021. 17:28

      

 

Kao jednu od posljednjih aktivnosti u sklopu „Godine čitanja“ psihologinja Paula Andabak i logopedinja Diana Burazin održale su ciklus radionica pod nazivom „Naopaka bajka“. Škola se ovom prilikom pretvorila u sudnicu, a naši učenici su bili odvjetnici koji su pred sobom imali težak zadatak: obraniti okorjele zločince. Tako su se na osuđeničkoj klupi našle Cruella iz 101 dalmatinca, maćeha iz Snjeguljice i vještica iz Ivice i Marice. Naši učenici su vrijedno smišljali obranu te su je iznijeli pred porotom tako da su predstavili „naopaku bajku“ odnosno drugu stranu klasične priče o junaku i antagonistu. Neposredna svrha ove radionice je poticanje kreativnog pisanja, a posredna razvijanje empatije i razumijevanja „stavljajući se u cipele“ drugog.  

 

Pripremile: Paula Andabak i Diana Burazin


[OPŠIRNIJE]Nagrađen video uradak vranjičkih prvaša
Nada Topić / datum: 16. 12. 2021. 11:41

 

Dvanaesti Oboji svijet natječaj Foruma za slobodu odgoja i ove godine ruši sve rekorde u širenju tolerancije, inkluzije, različitosti i slanja poruke da zajedno možemo svoju okolinu učiniti boljim mjestom za sve! Preko 900 učenika i učenica uz mentorstvo preko 150 odgojno-obrazovnih djelatnica i djelatnika iz 92 školske ustanove je dijelilo svoja promišljanja o tome: što kada se ne slažemo, kako prihvaćamo i podržavamo jedni druge, poštujemo li različita mišljenja, želimo li upoznavati drugačije od sebe te kako prihvaćamo promjene koje nam se događaju. Učenici 1. razreda PŠ Vranjic svojim su videom osvojili srca stručnog žirija i osvojili prvo mjesto u kategoriji ''Činimo dobro jedni drugima''.

Čestitamo vranjičkim prvašima i njihovoj učiteljici Sanji Ivančić!

Popis ostalih nagrađenih radova možete pogledati OVDJE.


[OPŠIRNIJE]U službi humanosti - Socijalna samoposluga
Nada Topić / datum: 16. 12. 2021. 11:34

 

I ove godine uključili smo se u akciju solinskog Crvenog križa u prikupljanju prehrambenih i higijenskih potrepština za naša najugroženije sugrađane - Socijalna samoposluga. Zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i djelatnicima koji su svojim prilozima omogućili realizaciju akcije kao i solinskom Crvenom križu.


[OPŠIRNIJE]Satovi i vrijeme
Nada Topić / datum: 14. 12. 2021. 14:49

 

Učenici 2. b razreda s učiteljicom Ladom Vukman bavili su se vremenom i korištenjem sata. Svoje znanje izrazili su i kreativno izradom veselih satova od papira.


[OPŠIRNIJE]Večer matematike 2021.
Nada Topić / datum: 13. 12. 2021. 14:50

 

Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo.
Svake godine naša se škola uključuje u ovu važnu inicijativu te uključuje velik broj učenika. Ove smo godine organizirali radionice u učionicama, ali i virtualno, za one učenike koji su bili kod kuće. Kako je bilo ove godine u 2. a, 3. a, 4. a i b te 5.  razredu možete vidjeti na fotografijama.

 

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.

 


[OPŠIRNIJE]Mobilni planetarij "Odiseja"
Nada Topić / datum: 9. 12. 2021. 09:21

 

U našoj školi je 8. prosinca gostovao mobilni plantarij "Odiseja". Planetarij je bio smješten u školskoj sportskoj dvorani, a posjetili su ga učenici od 1. do 5. razreda sa svojim učiteljicama i učiteljima. Uz prilagođena predavanja za svaki razred, učenicima su prezentirani i različiti pokusi. Neke od tema koje su obradili su: astronauti, godišnja doba, rakete, rotacija Zemlje, zviježđa, planeti, priča o Orionu i škorpionu, revolucija i rotacija Zemlje, Sunčev sustav, dani u tjednu, pomrčina Sunca, Sjevernjača i strane svijeta,gibanje Sunca i Zemlje tijekom godine, noćno nebo, Sunce - zvijezda koja stvara život, koordinatni sustavi na nebeskoj sferi, meridijani, paralele, zviježđa zodijaka, ekliptika... Učenici su uživali u ovom neobičnom iskustvu i tajnama neba. Fotografije pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Školski medni dan
Nada Topić / datum: 7. 12. 2021. 16:33

 

Školski medni dan održao se 7. prosinca, na dan sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijelio se med zapakiran sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u „nacionalnu staklenku za med“. Učenici su pogledali prezentaciju o važnosti meda i kako on nastaje. Pročitali su slikovnicu "Pčelica Jelica i medo Edo", zatim su rješavali labirinte (kako pčelica može doći do cvijeta) te su crtali pčelice u bilježnice. Za kraj zabavili su se uz animirani film "Pčelica Maja". Učenici su zaključili i rekli: "Baš je bio "medastičan" dan".

 

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Sv. Nikola u posjetu PŠ Vranjic
Nada Topić / datum: 6. 12. 2021. 16:10

 

Sveti Nikola zaštitnik je djece i pomoraca, stoga ne čudi što je 6. prosinca posjetio i učenike Područne škole u Vranjicu koji je poznat po pomorskoj tradiciji. 

 


[OPŠIRNIJE]Večer matematike u PŠ Vranjic
Nada Topić / datum: 3. 12. 2021. 08:37

 

2. prosinca 2021. godine u PŠ Vranjic održala se Večer matematike. Večer matematike je skup interaktivnih radionica koje potiču izgradnju pozitivnog stava učenika prema matematici. Sudjelovanje u zabavnim aktivnostima otkriva često zaboravljenu - zabavnu stranu matematike, stvara nove ideje o tome što matematika jest i čime se bavi te dokazuje da matematičke probleme, i bez da smo svjesni vlastitog talenta, svakodnevno svi uspješno rješavamo. Kako je bilo pogledajte u fotogaleriji.

 

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Solinsko srce ljubavi
Nada Topić / datum: 2. 12. 2021. 08:52

 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u petak 3.12.2021., održat će se koncert ženske klape i vokalno folklorne skupine KUD-a Salona u Domu kulture Zvonimir u Solinu s početkom u 19 sati. Program “Solinsko srce ljubavi” će dodatno obogatiti učenici solinskih osnovnih škola te članovi udruge Moje dijete. Volonteri Udruge gluhih i nagluhih Svjetlost iz Solina cijeli će koncert prevoditi na znakovni jezik i tako program učiniti pristupačnim svima.

Cilj ovog posebnog događaja je povećati svijest društva i poticati bolje razumijevanje problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, uspostaviti što učinkovitiji sustav podrške kako bi se osigurala bolja kvaliteta života i uspješna integracija u društvo te dobrobit u svim aspektima njihovog života.

Ulaz je slobodan, u skladu s epidemiološkim mjerama, uz COVID potvrde.


[OPŠIRNIJE]Čestitka!
Nada Topić / datum: 1. 12. 2021. 13:34

 

Čestitamo učenicima 3. i 4. razreda matične škole koji su u natjecanju Dabar postigli izniman rezultat i ostvarili ulazak među 10 % najboljih. Za postignuti uspjeh nagrađeni su i zlatnom diplomom. Na fotografiji su redom Paula Bašić, Karla Vrbatović i Šime Buzov.


[OPŠIRNIJE]Videonajava slikovnice "Rani dani" Vjekoslava Paraća
Nada Topić / datum: 30. 11. 2021. 18:08

 

Učenici OŠ Vjekoslava Paraća uz mentorstvo učitelja i stručnih suradnika sudjeluju u javnom pozivu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za videonajave knjiga u Godini čitanja. U svrhu poticanja čitanja u 2021. godini, obrađena je zavičajna slikovnica "Rani dani" Vjekoslava Paraća, objavljena u izdanju škole.

U videonajavi sudjeluju učenici 3. a, 4. b te 4. i 1. razreda PŠ Vranjic. U izradi videonajave sudjelovale su učiteljice Ivona Bašić, Jelena Žunić, Mira Simonelli Letilović, Sanja Ivančić, nastavnica likovne kulture Sanja Mirošević te stručne suradnice Paula Andabak i Diana Burazin.


[OPŠIRNIJE]Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2021.
Nada Topić / datum: 30. 11. 2021. 15:47

 

Učenik 5. a razreda Arien Vuković pobjednik je školske razine online Nacionalog kviza za poticanje čitanja 2021. godine. Čestitamo mu na uspjehu i nagradi. Rezultati kviza se mogu pogledati OVDJE. Hvala svim učenicima na sudjelovanju!


[OPŠIRNIJE]Kuc-kuc! Stiže advent u našu školu
Nada Topić / datum: 30. 11. 2021. 13:45

 

Kao i svake godine, u veseloj atmosferi, učenici učeničke zadruge „Brnistra“ pripremili su adventske dekoracije od prirodnih materijala koje su prodavali u predvorju škole. Ipak mnogi ne znaju značenje adventa i paljenja svijeća te kad je počelo njegovo obilježavanje na ovakav način. Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. u domu za siromašnu djecu "Das Rauhe Haus" ("Trošna kuća") u Hamburgu. Danas se postavlja na stol u vrijeme došašća kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću pali se po jedna svijeća. Svaka adventska svijeća i njeno paljenje ima svoje značenje - paljenje prve adventske svijeće predstavlja vjeru i nadu, paljenje druge adventske predstavlja mir, paljenje treće svijeće predstavlja ljubav, a paljenje četvrte svijeće predstavlja radost kada dočekujemo Božić. Prema jednoj tradiciji prva svijeća nazvana je prorokova svijeća, druga betlehemska, treća pastirska, a posljednja svijeća anđela. Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića.

Zahvaljujemo svima koji su svojom kupnjom omogućili nastavak rada učeničke zadruge i potiču razvoj kreativnosti i poduzetništva.

 

Voditeljica zadruge: Žana Milat


[OPŠIRNIJE]Regionalno sudoku natjecanje
Nada Topić / datum: 29. 11. 2021. 15:02

 

Ove smo godine prihvatili izazov i okušali se u natjecanju u rješavanju sudoku zadataka. Na Školskom natjecanju posebno su se istaknuli učenik Šime Buzov i učenica Katarina Kapitanović. Svojim su se uspješnim rješavanjem sudoku zadataka plasirali na Regionalno sudoku natjecanje koje je održano 13. studenog 2021. u prostorijama Osnovne škole don Lovre Katića. Na natjecanju naš je učenik, Šime Buzov osvojio 9. mjesto i tako ostvario zapažen rezultat!

Čestitke Šimi i Katarini koji su izvrsnim rješavanjem predstavljali našu školu u kategoriji Mali bistrići. 

 

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Mindfulness u školi - Budimo svjesni i živimo sretnije!
Nada Topić / datum: 29. 11. 2021. 13:24

 

Učenici 4. b razreda sudjeluju u eTwinning projektu  Mindfulness u školi - Budimo svjesni i živimo sretnije. Mindfulness ili svjesnost jedna je od tehnika koja nam pomaže da se usredotočimo na sadašnjost neopterećeni onime što se dogodilo u prošlosti i bez brige o onome što dolazi u budućnosti.

Jedna od prvih aktivnosti je bila osmisliti logo i slogan projekta. Učenici 4. b su na satu likovnog slikali bojom i crtom svoje osjećaje koji se tijekom jednoga dana izmjenjuju u nama. Slikali su kružnom kompozicijom. Na kraju sata su odabrali rad koji im se najviše sviđa te ga dodatno obradili u digitalnom alatu Canva. Dodali su i slogan koji su samostalno osmislili.

Jako smo ponosni što je baš naš slogan i logo izabran kao najljepši. 

 

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Koko u Parizu
Nada Topić / datum: 26. 11. 2021. 08:09

 
Mona Lisa, Eiffelov toranj, otmica, krađa, filmski set, Mata Hari… Naveli smo tek djelić asocijacija koje otkrivaju naslov svima nam drage lektire Koko u Parizu, autora Ivana Kušana. Pustolovan, zabavan, intrigantan – ovaj je roman za djecu uvijek aktualan i zanimljiv za interpretaciju pa čak i 49 godina od objavljivanja. Nakon razgovora o djelu i rješavanja lektirnih listića učenici su dobili zadatak da naprave osobnu iskaznicu za bilo koji lik iz romana. Na fotografijama pogledajte koje su likove učenici 5. a razreda odabrali te koje su njihove osobine zabilježili.
 
 
Pripremila: Lara Leskur, prof. hrv. jez.

[OPŠIRNIJE]Super junaci budućnosti
Nada Topić / datum: 25. 11. 2021. 11:51

   

 

Učenici 8. razreda na satu Likovne kulture izrađivali su stripove na temu super junaka budućnosti koji se bori protiv virusa i spašava svijet. Njihove radove pogledajte OVDJE. Mentorica: Sanja Mirošević, prof. lik. kult.


[OPŠIRNIJE]Dan palčića - 17. studenog
Nada Topić / datum: 25. 11. 2021. 11:20

 

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece je usmjeravanje pažnje na prijevremeno rođenje tj. rođenje djeteta prije 37. tjedna trudnoće. U Republici Hrvatskoj godišnje se prijevremeno rodi oko 2500 djece, a o njima i izazovima s kojima se susreću ne govori se dovoljno. Prijevremeno rođenu djecu zovemo „palčići”. To su naši mali heroji koji su unatoč lošim prognozama odabrali život te su inspiracija svima oko sebe.

Učenici 1. razreda PŠ Vranjic zajedno s učiteljicom Sanjom simboličnom gestom ocrtavanja palca – Palčić gore! te crtanja beba obilježili su Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece.

 

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Uspješna komunikacija - radionica
Nada Topić / datum: 24. 11. 2021. 13:24

 

U 4. razredu PŠ Vranjic održana je radionica na temu uspješnog komuniciranja i rješavanja sukoba. Radionica je trajala dva školska sata. Uz vodstvo psihologinje Paule Andabak i logopedinje Diane Burazin učenici su kroz igru i razgovor učili o važnosti uspješne komunikacije, o težini lijepih i ružnih riječi te o mirnim načinima rješavanja sukoba. Neke od aktivnosti u kojima su učenici sudjelovali su igra pantomime, „pronađi svog para“, „klupko sreće“ i „promisli prije nego što kažeš“. 

 

Pripremile: Paula Andabak i Diana Burazin


[OPŠIRNIJE]Strip po mom!
Nada Topić / datum: 24. 11. 2021. 10:23

 

U sklopu „Godine čitanja“ psihologinja Paula Andabak i knjižničarka Nada Topić održale su radionicu „Strip po mom“ s učenicima 5. a, 5. b i 5. c razreda. Cilj radionice bio je potaknuti učenike na čitanje te razviti kreativnost i logičko zaključivanje. Učenici su dobili izmiješane strip sličice koje su trebali složiti "svojim" redoslijedom i nadopisati vlastiti tekst. Kao predložak korišten je strip Durica. Neke od nastalih kreativnih stripova pogledajte OVDJE.

 

Pripremile: Paula Andabak i Nada Topić


[OPŠIRNIJE]Dabar 2021. - rezultati
Nada Topić / datum: 23. 11. 2021. 14:47

 

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar održano je 8. – 12. studenoga 2021. na CARNET-ovom sustavu MOOC. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji.

Na natjecanju je sudjelovalo 679 škola iz cijele Hrvatske s ukupno 42 553 učenika podijeljenih u pet kategorija. Naši učenici su i ove godine postigli zapažene rezultate.

U kategoriji MikroDabar za učenike 1. i 2. razreda sudjelovalo je 23 učenika naše škole, od kojih je  5 učenika mađu 10 % najboljih. U kategoriji MiliDabar za učenike 3. i 4. razreda u kojoj su se natjecao 31 učenik naše škole, među 10 % najboljih je njih 4. U kategoriji KiloDabar sudjelovala je jedna učenica 5. razreda.

Svaki učenik je sudjelovanjem ostvario pravo na digitalnu značku i diplomu koju će od 22. studenog 2021. godine moći preuzeti iz sustava za natjecanje. Najboljih 10 % učenika dobit će i posebnu značku i zlatnu Dabro-diplomu. Čestitamo svim učenicima i njihovim učiteljima! Tablicu s rezultatima pogledajte OVDJE.

 

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Sjećanje na Vukovar - izložba učeničkih radova
Nada Topić / datum: 22. 11. 2021. 18:38

 

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin već četvrtu godinu za redom priredila je izložbu učeničkih radova "Sjećanje na Vukovar" na kojoj su i ove godine sudjelovali učenici OŠ don Lovre Katića, OŠ Vjekoslava Paraća, OŠ kraljice Jelene i OŠ kralja Zvonimira iz Solina te OŠ Manuš, OŠ Bol, OŠ Plokite, OŠ Ravne njive - Neslanovac iz Splita.  Pridružili su im se i učenici OŠ Slatine iz Slatina te srednjoškolci iz Nadbiskupijske klasične gimnazije "Don Frane Bulić" Split. Izložba je otvorena u srijedu, 17. studenoga.

 

Izvor: Javna ustanova u kulturi Zvonimir Solin
Foto: Sanja Mirošević


[OPŠIRNIJE]Poruka mira gradu heroju
Nada Topić / datum: 19. 11. 2021. 12:21
 

 

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici 3. a pisali su poruke gradu heroju. 

 
Pripremila: Ivona Bašić, uč. raz. nast.

[OPŠIRNIJE]U mom srcu svijetli Vukovar
Nada Topić / datum: 19. 11. 2021. 08:46

Učenici PŠ Vranjic obilježili su 30. obljetnicu pada Vukovara. Više fotografija pogledajte u nastavku...


[OPŠIRNIJE]I stoji grad...
Nada Topić / datum: 19. 11. 2021. 08:41

Odlukom Hrvatskog sabora, od 2020. godine 18.11. obilježavamo kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Nadolazi Dan sjećanja učenici 6.a i 8. b razreda obilježili su na simboličan način.
Na satu Hrvatskoj jezika učenici su imali prilike čuti informacije o gradu Vukovaru, posebice o vodotornju koji predstavlja simbol stradanja u Domovinskom ratu. Nakon projekcije, učenici su samo nacrtali vodotornje. Učenice 8. b razreda koje pohađaju dodatnu nastavi iz Hrvatskog jezika prigodno su uredile školski pano u učionici. Središnji dio panoa zauzima vodotoranj, oko kojeg su postavile golubice, kao znak mira i ljubavi.

Pripremila: Katarina Brstilo, prof. hrv. jez.


[OPŠIRNIJE]30. obljetnica stradanja Vukovara
Nada Topić / datum: 17. 11. 2021. 11:00

Ove godine obilježava se 30. godišnjica stradanja Vukovara te će se u Vukovaru i Škabrnji, ali i diljem naše domovine, 18. studenoga 2021. godine obilježiti Dan sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

"Morate iznova graditi. Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti.

A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi!”

(Siniša Glavašević: Priča o gradu)


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan tolerancije
Nada Topić / datum: 16. 11. 2021. 14:55

Od 1996. godine 16. studenog se obilježava Međunarodni dan tolerancije. Taj dan je Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila danom tolerancije i pozvala svoje države članice da ga obilježavaju kako bi podigli svijest građana o važnosti poštivanja i uvažavanja različitosti. Obrazovanje mladih od najranije dobi ključno je za razvoj tolerancije čime se učinkovito može suzbiti pojava nasilja, diskriminacije ili marginalizacije i doprinijeti uklanjanju strahova od nepoznatog i pomoći mladima u prihvaćanju i uvažavanje različitosti. Iz godine u godinu se organizacijom različitih manifestacijama potiče tolerancija i nenasilje u cijelome svijetu što je posebno važno u današnje vrijeme porasta konflikata koji utječu na temeljna ljudska prava. Globalnim akcijama postiže se senzibilizacija javnosti za teme međunarodne tolerancije, nenasilja, poštivanje različitosti, izbjegavanje sukoba i očuvanja mira što je od velike važnosti za zaštitu tih vrijednosti.

Učenici 1. razreda PŠ Vranjic su tom prigodom napravili plakat u obliku stabla koji simbolizira sve lijepo što u nama mora rasti i davati plodove. Iako u  manjem stastavu (zbog prehlada i izolacija) snimili su i prigodan video o ljubaznosti te nas poučili da trebamo činiti dobro jedni drugima.

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Dabar 2021.
Nada Topić / datum: 16. 11. 2021. 14:50

Republika Hrvatska je od 2016. godine uključena u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti. Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji. Dabar se izvrsno nadovezuje na kurikularnu reformu kojom se potiče razvoj računalnog razmišljanja od prvog razreda osnovne škole kroz rješavanje primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranje strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranje čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Svake se godine sve više učenika, a i učitelja okušava u ovom izazovnom natjecanju. 
Kao i prethodnih godina, i ove godine naši su učenici uspješno sudjelovali na natjecanju  i ostvarili odlične rezultate. Sudjelovali su 1., 2., 3. razred iz PŠ Vranjic, 2. a, 3. a, 4. a i 4. b razred te učenici petih razreda.

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]The beauty of reading
Nada Topić / datum: 11. 11. 2021. 10:49

Učenici 4. b razreda uključili su se u eTwinning projekt The beauty of reading. Cilj ovog projekta jest poticanje čitanja i otkrivanja novih dječjih knjiga. Isto tako, ovim projektom želi se podići ljubav prema čitanju od najranije dobi te razvijanje čitalačkih navika te će  sve aktivnosti biti usmjerene tom cilju. Nadamo se da će učenici obogatiti svoj rječnik te se lakše usmeno i pisano izražavati, podići samopouzdanje i vještine komunikacije. 
Kao jedna od prvih aktivnosti je izrada straničnika za drugaše iz Katoličke osnovne škole u Šibeniku i njihovu učiteljicu Željku Ćaletu Car.  Učenici su uživali u ovoj prvoj aktivnosti.

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Blagdan sv. Martina u Vranjicu
Nada Topić / datum: 11. 11. 2021. 10:25

Svim učenicima, roditeljima i djelatnicima iz Vranjica čestitamo Blagdan sv. Martina, zaštitnika njihova mjesta!


[OPŠIRNIJE]Potpomognuta komunikacija
Nada Topić / datum: 10. 11. 2021. 13:37

 

Mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji (PK) obilježava se 11. studenog 2021. godine. Potpomognuta komunikacija (PK) je skup procesa i procedura uz koje osoba može maksimalizirati svoje komunikacijske vještine, kako produkciju tako i razumijevanje, kako bi lakše i efektivnije komunicirala s okolinom. U zadnjih nekoliko godina u Hrvatskoj slobodnije se govori različitim oblicima potpomognute komunikacije te se razbijaju mitovi da je PK posljednji spas u logopedskoj terapiji, da zaustavlja i onemogućava razvoj govora te da djeca moraju biti određene dobi kako bi se uopće PK mogla provoditi. Nova istraživanja pokazuju da je takvo razmišljanje netočno te da rano uvođenje PK pomaže djeci razviti komunikacijske vještine. Važno je što ranije uključiti PK u rad s djetetom, „okružiti“ ga jezikom kako bi se spriječila određena jezično-govorna i komunikacijska odstupanja i iskoristiti kritične i osjetljive periode važne za razvoj pojedinih vještina.

Više o potpomognutoj komunikaciji pročitajte ovdje i ovdje.

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Blackout poezija
Nada Topić / datum: 4. 11. 2021. 11:36

   

Učenici polaznici Radionice kreativnog pisanja sudjelovali su u radionici blackout poezije. Njihove radove možete pogledati OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Eko patrola na školskom igralištu
Nada Topić / datum: 4. 11. 2021. 09:49

Učenici osmih razreda okupljeni u izvannastavnoj aktivnosti Eko patrola u putničkoj i neputničkoj smjeni počeli su s uređenjem školskog igrališta. Prvi dio akcije obuhvaća uklanjanje korova i otpada. Opći cilj ove izvannastavne aktivnosti je da kod učenika razvije nove praktične vještine, znanja i stavove kao i svijest o važnosti očuvanja i održavanja okoliša. 


[OPŠIRNIJE]Blagdan Svih svetih i Dušni dan
Nada Topić / datum: 1. 11. 2021. 08:00

OPOMENA

Čovječe pazi
da ne ideš malen
ispod zvijezda!

Pusti
da cijelog tebe prođe
blaga svjetlost zvijezda!

Da ni za čim ne žališ
kad se budeš zadnjim pogledima
rastajo od zvijezda!

Na svom koncu
mjesto u prah
prijeđi sav u zvijezde!

A. B. Šimić (Preobraženja, 1920.)


[OPŠIRNIJE]Pišem male priče
Nada Topić / datum: 29. 10. 2021. 11:06

   

Učenici 3. a sudjelovali su u radionici Pišem male priče. Na temelju odabranih sličica, pisali su vlastite priče koje su zatim zalijepili na plakat. Radionicu je vodila logopedinja Diana Burazin.


[OPŠIRNIJE]Dan kravate - 18. 10.
Nada Topić / datum: 29. 10. 2021. 10:55

Učenici 5. b i 6. a proslavili su Dan kravate. Sat obilježavanja kravate u 6. a započeli smo sa prikazivanjem videa gdje se prikazuje kako pravilno zavezati kravatu. Učenica Magdalena Rađa pokazala se kao prava maherica te nam je  pokazala kako odlično zna zavezati kravatu. Nakon toga smo prionuli na crtanje kravata te pisanja himne posvećene kravati. Učenici su pokazali svoju kreativnost te dali do znanja koliko im kravata kao hrvatski simbol znači.

Pripremila: Katarina Brstilo, prof. hrv. jez.


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige - 2021.
Nada Topić / datum: 29. 10. 2021. 09:39

Povodom Mjeseca hrvatske knjige učenici 5. a i 5. d razreda uključili su se u Nacionalni kviz za poticanje čitanja, koji se kao i prethodne godine održao online. Ove godine MHK je posvećen hrvatskim autorima, tako smo u školi ugostili novinarku i spisateljicu Miju Sesartić koja je učenicima 4. a i 4. b razreda predstavila svoju knjigu "Meni će Pluton uvik bit planet", Učenici 2. a i 2. b razreda sudjelovali su u radionici Priča za dobar dan - Moj razred koja je osmišljena prema slikovnici Ante Kolaka i Ivana Markića. 


[OPŠIRNIJE]SUDOKU natjecanje
Nada Topić / datum: 27. 10. 2021. 10:28

U organizaciji Hrvatske Mensa-e, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje, prvi je put u našoj školi održano Natjecanje u rješavanju SUDOKU zadataka za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanju su pristupili učenici 3. a i 4. b  razreda. Na školskom natjecanju najuspješniji je bio učenik Šime Buzov koji je ostvario maksimalan broj bodova. Drugo je mjesto osvojila učenica Katarina Kapitanović, dok treće mjesto dijele učenice Ema Ribičić i Latica Vukšić.

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Prvaši u Gradskoj knjižnici Solin
Nada Topić / datum: 27. 10. 2021. 10:18

Učenici prvih razreda sa svojim učiteljima posjetili su ogranke Gradske knnjižnice Solin: Ogranak Sveti Kajo i Ogranak Vranjic gdje su ih dočekali knjižničari Jasminka Perić i Jurica Benzon. Kroz obilazak knjižnice i njezinih odjela ispričali su im sve o uslugama knjižnice, besplatnoj članarini, brojnim radionicama za osnovnoškolce te što sve mogu pronaći u fondu knjižnice. Ovakvim posjetima, osnovnoškolcima se želi približiti knjižnica kao mjesto susreta i razmjene informacija, ali i razvijati ljubav prema knjizi te poticati čitanje u njihovoj dobi koje je važan temelj za pronalaženje relevantnih informacija, njihovo korištenje i stjecanja vještina potrebnih za cjeloživotno učenje.

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan svjesnosti o mucanju
Nada Topić / datum: 22. 10. 2021. 08:00

Međunarodni dan svjesnosti o mucanju (International Stuttering Awareness Day - ISAD) obilježava se 22. listopada. Mucanje je jedan od najpoznatijih govornih poremećaja, koji se javlja najčešće u ranom djetinjstvu. Zahvaća i do 11 % populacije djece do četvrte godine života, a oko 1% odraslih osoba. 

Više pročitajte u nastavku...

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Poštujte naše znakove
Nada Topić / datum: 21. 10. 2021. 11:58

Prometni policajac, gospodin Jerko Bilokapić, posjetio je prvašiće naše škole. Održao je zanimljivo predavanje o ponašanju i sigurnosti u prometu. Mali Vranjičanci su na kraju nagradili policajca pljeskom i pjesmom Semafor.

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Dan jabuka - 20. listopada
Nada Topić / datum: 20. 10. 2021. 13:22

Učenici 1. i 2. razreda PŠ Vranjic s učiteljicama Sanjom Ivančić i Nevenkom Džeko obilježili su Svjetski dan jabuka (20. listopada). Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv „kraljica voća“. Njihove aktivnosti pogledajte u nastavku.

 


[OPŠIRNIJE]Susret učenika s Mijom Sesartić
Nada Topić / datum: 20. 10. 2021. 11:28

Učenici 4. a i 4. b razreda uključeni u projekt Zaboravljene igre i brojalice sa svojim učiteljicama sudjelovali su u susretu sa solinskom novinarkom i publicisticom Mijom Sesartić koji se održao u atriju škole 19. listopada. Susret su moderirali  učenici 4. b razreda Matea i Marin. Mia im je predstavila svoju najnoviju knjigu "Meni će Pluton uvik bit planet" u kojoj opisuje svoje djetinjstvo tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća na solinskoj Širini. U svojoj knjizi piše i o tome kako su se djeca u njeno vrijeme igrala i zabavljala pa je učenicima i demonstrirala igru piljaka (za ovu igru koristila je osušene koštice breskve). Nakon toga učenici su joj postavljali različita pitanja. Zatim su svi izašli u školsko dvorište gdje ih je Mia naučila pravila igre Neka tuče, neka tuče. Susret je prošao u vedrom i veselom raspoloženju. Više fotografija pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Pandišpanj
Nada Topić / datum: 20. 10. 2021. 11:20

   

Učenici 5. a, b, c i d razreda tijekom izborne nastave talijanskog jezika za Dane kruha su pripremili kolač pandišpanj. Pandišpanj, patišpanj, pandešpanj, pandišpanja je omiljena poslastica, koja se proširila po svim našim priobalnim krajevima. Osim recepta i pripreme, učenici su otkrili  odakle dolazi to ime i kako je taj kolač stigao do naših krajeva. Izvorno ime mu je Pan di Spagna (što na talijanskom znači španjolski kruh) i pretpostavka je da je u Dalmaciju stigao preko dubrovačkih pomoraca . Namirnice za njega gotovo uvijek imate u kuhinji, a prilikom pripreme važno je da se u smjesu umiješa dovoljno zraka kako bi biskvit na kraju bio mekan i spužvast. 

Pripremila: Anet Plenković Račić, prof. tal.


[OPŠIRNIJE]Recepti za kruh sreće i kruh dobrog prijateljstva
Nada Topić / datum: 20. 10. 2021. 11:05

Radovi učenika viših razreda - Likovna kultura

Učenici polaznici Radionice kreativnog pisanja povdom projektnog Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje pisali su recepte sa sastojcima za kruh sreće i kruh dobrog prijateljstva. Njihove radove pročitajte u nastavku.


[OPŠIRNIJE]Zdravi doručak i priprema kruha
Nada Topić / datum: 19. 10. 2021. 18:41

Učenici nižih razreda središnje škole i PŠ Vranjic aktivno su se uključili u projektni dan Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 15. listopada. Pripremali su vlastiti kruh i peciva, uživali u zdravom doručku, crtali i slikali kruh i plodove zemlje. Učenici 2. a razreda cijeli tjedan su pratili što donose u školu za doručak. Izradili su piktogram zdrave i nezdrave hrane. Zaključili su da su se zdravo hranili. Napravili su zdrave smoothije i nacrtali košare pune zdravog kruha.Učeni 4. a razreda su pravili zdravi kruh. Upoznali su mnoge vrste brašna. Stavili tijesto dizati i ispekli peciva. Zadnji sat su degustirali i proglasili pekara razreda. Fotografije pogledajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]3. a i 3. b u posjetu Stelli Croatici
Nada Topić / datum: 19. 10. 2021. 18:33

Učenici 3. a i 3. b razreda povodom projektnog Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje posjetili su Stellu Croaticu, učili o zdravoj prehrani i izrađivali i degustirali zdrave napitke.

Pripremila: Ivona Bašić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Projektni dan - Dan kruha - Fizika
Nada Topić / datum: 19. 10. 2021. 18:26

Učenici Dodatne grupe iz Fizike izradili su zanimljivu prezentaciju povodom Dana kruha. Prezentaciju pogledajte OVDJE. Mentorica: Ružica Vukojević, prof.


[OPŠIRNIJE]Dan kravate
Nada Topić / datum: 19. 10. 2021. 16:20

Hrvatski je sabor 2008. godine datum 18. listopada proglasio Danom kravate. Time je kravati odao posebnu počast. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj, ali i u nekim dijelovima svijeta. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom, a raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.
Obilježavanju tog dana pridružili su se učenici  1. razreda PŠ Vranjic. Oni su, zajedno s učiteljicom, naslikali i dizajnirali svoju kravatu, te su tim radovima ukrasili pano razreda.

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nas.

 


[OPŠIRNIJE]Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje - projektni dan
Nada Topić / datum: 19. 10. 2021. 16:14

   

Učenici 6. d. razreda obilježili su 15.10. Dane kruha i dan zahvalnosti za plodove zemlje koji se tradicionalno obilježava u našoj školi svake godine tijekom mjeseca listopada kao projektni dan. Radionicom izrade zdravih pogačica, koristeći školsko maslinovo ulje, dvije vrste maslina iz školskog maslinika te različite vrste brašna, lijepo smo se zabavili. Na ovaj dan zahvaljujemo na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni. Prenosimo dio atmosfere kroz slike:

Pripremila: Žana Milat, prof.


[OPŠIRNIJE]Pronađi skrivene riječi
Nada Topić / datum: 18. 10. 2021. 17:48

Povodom Godine čitanja učenici 4. a i 4. b razreda sudjelovali su u radionicama pod nazivom Pronađi skrivene riječi. Nakon toga je održano kratko predavanje o važnosti čitanja nakon kojeg su učenici pisali kratke poruke - odgovore na pitanje  Zašto čitam?

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Posjet Prirodoslovnom muzeju
Nada Topić / datum: 15. 10. 2021. 09:24

  

Učenici 4. a i 4. b 14. listopada posjetili su Prirodoslovni muzej. Tamo su sudjelovali na radionici Tragovi šumskih životinja. U sklopu radionice djeca su se upoznala s tragovima koje ostavljaju šumske životinje. Radionica je započela razgledavanjem prepariranih šumskih životinja, a zatim su učenici, uz pomoć literature, određivali tragove životinja. Nakon toga su u grupama izrađivali gipsani odljev tog traga. Na radnim listovima učenici su spajali trag životinje s pripadajućom životinjom koja ga je ostavila. U Prirodoslovnom muzeju u tijeku je velika izložba paukova i štipavaca. Razgledali smo izložbu, a najhrabriji su učenici imali priliku držati pauka u ruci. Više fotografija pogledajte OVDJE.

Pripremila: Jelena Žunić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Zagrli stablo svim srcem
Nada Topić / datum: 14. 10. 2021. 10:25

Učenici PŠ Vranjic sudjelovali su na kreativnom natječaju "Zagrli stablo svim srcem" u organizaciji tvrtke Radenska 3 srca. Učiteljice su pričale s učenicima o važnosti stabla, crtali su ga te za kraj snažno zagrlili stablo u školskom dvorištu. Slijedi odabir najkreativnijih fotografija, stoga poželite sreću našim malim ljubiteljima prirode.

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Susret članova Dječjeg gradskog vijeća s gradonačelnikom i predsjednikom Gradskog vijeća
Nada Topić / datum: 8. 10. 2021. 11:00

U solinskoj Gradskoj upravi 8. listopada je upriličen sastanak učenika članova Dječjeg gradskog vijeća grada Solina s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Ivanom Andabakom. Sastanku su nazočili i ravnatelji solinskih osnovnih škola i koordinatorica projekta Dječjeg gradskog vijeće Radojka Bućan. Želimo im puno uspjeha i dobrih ideja u njihovom radu. 

Više pročitajte OVDJE.


[OPŠIRNIJE]Razredni rječnik 2. b razreda
Nada Topić / datum: 8. 10. 2021. 10:06

Povodom Godine čitanja učenici 2. b razreda s učiteljicom Ladom Vukman stvaraju svoj Razredni rječnik s tumačenjima svih riječi koje im nisu poznate. Kad naiđu na nepoznatu riječ, učenici istražuju njeno značenje i onda ga zapisuju i stavljaju na razredni pano. 


[OPŠIRNIJE]Tjedan disleksije
Nada Topić / datum: 8. 10. 2021. 08:47

Međunarodni tjedan svjesnosti  o disleksiji ove godine obilježava se od 4. do 10. 10. 2021. Disleksija je specifična smetnja u učenju i nije rezultat smanjenih intelektualnih sposobnosti. Kod djece koja imaju teškoće u učenju razvoj pojedinih funkcija je usporen, a neki od uzroka mogu biti i nasljedni faktori, trauma u dejtinjstvu, pedagoška zapuštenost i određene teškoće motorike. Nažalost, ne postoji jedno ili dva pravila koja će popraviti stanje disleksije. Potrebna je dobra suradnja roditelja ,učitelja i logopeda. Puno strpljivosti i razumijevanja.

Povodom obilježavanja Tjedna disleksije donosimo korisne i zanimljive linkove.

Besplatna e-knjiga Pia Mia - savjeti za roditelje djece s disleksijom

Kratke priče za ugodno čitanje

Pripremila: Diana Burazin, prof. log.


[OPŠIRNIJE]Dan učitelja - 5. listopada 2021.
Nada Topić / datum: 5. 10. 2021. 15:07

"Duša ozdravi kad je s djecom" tako je zapisao poznati ruski književnik F. M. Dostojevski. Svake godine 5. listopada obilježava se međunarodni Dan učitelja, a u nastvaku pročitajte što su našim učiteljima poručili učenici 3. i 4. razreda za njihov dan!


[OPŠIRNIJE]Čestitka!
Nada Topić / datum: 5. 10. 2021. 14:58

Čestitamo dragoj kolegici Sanji Ivančić, uč. razredne nastave, koja je drugu godinu za redom nagrađena kao najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnica od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja Republike Hrvatske. Nagrađenim djelatnicima danas se prigodom međunarodnog Dana učitelja obratio i ministar prof. dr. sc. Radovan Fusch.


[OPŠIRNIJE]Izvanučionična nastava - 3. c i 3. d
Nada Topić / datum: 5. 10. 2021. 14:45

Učenici 3. c i 3. d i učiteljice Anita Ordulj i Katja Šore Bulić jedva su dočekali 4. listopada da krenu na izvanučioničku nastavu u Etno agro park Stella Croatica  te nakon toga posjete Amfiteatar Salona. Pogledajte video koji govori 1000 riječi.

Pripremila: Katja Šore Bulić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Kako su Dora i Mario spasili hranu - edukativna slikovnica
Nada Topić / datum: 29. 9. 2021. 12:00

Ove godine, u okviru tjedna obilježavanja Međunarodnog dana osviještenosti o gubicima i otpadu od hrane, Ministarstvo poljoprivrede organiziralo je edukativni dan u školama, prilikom čega je djeci prvih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj podijeljena slikovnica „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Cijeli projekt dio je edukativne kampanje na temu sprječavanja bacanja hrane i doniranja hrane, koja se financira sredstvima EU Mehanizma za oporavak i otpornost, a u okviru provođenja mjere Nacionalnog plana za oporavak i otpornost RH naziva Unapređenje sustava doniranja hrane u RH, ukupne vrijednosti od 32 milijuna kuna. 
Učenici prvog razreda PŠ Vranjic su slušali i čitali slikovnicu sa svojom učiteljicom  i prijateljima Zdravoljupcima. 

Zajedno su smislili pouku priče: 
Hranu ne bacaj ti,
Nekome će ona značiti.

Pripremila: Sanja Ivančić. uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Pusti sve i čitaj! - PSIČ
Nada Topić / datum: 21. 9. 2021. 14:21

Učenici 2. a razreda s učiteljicom Ines Popović u 2021./22. godini provode projekt pod nazivom PSIČ - Pusti sve i čitaj! Projekt provode povodom Godine čitanja, a u svrhu poticanja čitanja iz užitka.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan mira
Nada Topić / datum: 21. 9. 2021. 14:09

Diljem svijeta 21. rujna obilježava se Međunarodni dan mira. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine 21. rujna određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava na globalnoj razini. Međunarodni dan mira utemeljila je Opća skupština UN još 1981. u cilju obilježavanja i jačanja ideala mira među svim narodima i državama.

Učenici PŠ Vranjic današnji dan su proslavili pjevajući pjesmu Magazina ''Mir do neba'', ukrašavali golubice mira te se slikali na zajedničkom plakatu sa šarenim krilima.
Zadržite mir u svakoj životnoj prilici jer to je najbolji način za suzbijanje nasilja, ratova i zlostavljanja. Provedite ovaj dan pomažući drugima, izbjegnite svađe i sukobe i širite poruku mira!

Neka vam je sretan Međunarodni dan mira!

Pripremila: Sanja Ivančić, uč. raz. nast.


[OPŠIRNIJE]Radionica kreativnog pisanja - nova sezona
Nada Topić / datum: 9. 9. 2021. 10:16

Svi učenici zainteresirani za sudjelovanje u Radionici kreativnog pisanja neka se jave u školsku knjižnicu od 13. rujna. Radionica će se održavati jednom tjedno u putničkoj i neputničkoj smjeni u trajanju od jednog školskog sata. U radionici mogu sudjelovati učenici od 3. do 8. razreda.


[OPŠIRNIJE]Blagdan Male Gospe i Dan grada Solina
Nada Topić / datum: 7. 9. 2021. 15:47

Čestitamo svima blagdan Male Gospe i Dan grada Solina 8. rujna!


[OPŠIRNIJE]Prvaši u PŠ Vranjic
Nada Topić / datum: 7. 9. 2021. 15:08

U ponedjeljak 6. rujna 85 učenika krenulo je u prvi razred naše škole. U Područnoj školi Vranjic ove godine je 12 prvašića. Učiteljica Sanja Ivančić potrudila se za veselu i srdačnu dobrodošlicu. Svim učenicima i učiteljima želimo uspješnu i radosnu novu školsku godinu!


[OPŠIRNIJE]Započele prijave za EDIT CodeSchool 2021./2022. - Besplatnu školu primijenjenog programiranja
Nada Topić / datum: 6. 9. 2021. 15:22

Kreće EDIT CodeSchool 2021/22- besplatna škola primijenjenog programiranja za osnovnoškolce i srednjoškolce.
U okviru projekta ICT županija, Splitsko-dalmatinska županija već petu godinu za redom za učenike viših razreda osnovnih i svih razreda srednjih škola, organizira besplatnu školu primijenjenog programiranja EDIT CodeSchool za koju se planira upis oko 600 djece u preko 20 osnovnih škola i srednjih škola na području 9 gradova i naselja - Splita, Kaštela, Omiša, Trogira, Imotskog, Sinja,  Supetr, Šestanovca i Grohota. Prijave za ovogodišnji EDIT CodeSchool kreću od 6. rujna do 24. rujna, a svi polaznici dobiti će priliku za osvajanje prigodnih nagrada na kraju same edukacije. 


[OPŠIRNIJE]Upute HZJZ i MZO-a
Đuro Baloević / datum: 3. 9. 2021. 16:57

Pod opširnije se nalaze Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022. koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo dana 26. kolovoza 2021. i Modeli i preporuke za rad u uvjetima povezanima s bolesti COVID-19 za školsku/pedagošku godinu 2021./2021. koje je utvrdilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja dana  30. kolovoza 2021.


[OPŠIRNIJE]Početak školske godine
Đuro Baloević / datum: 2. 9. 2021. 09:58

ORGANIZACIJA NASTAVE PRVOG RADNOG DANA

Nastava za sve učenike i razredne odjele počinje u ponedjeljak 6. rujna 2021. godine prema posebnom rasporedu i mjestu ulaska u školu:

za „B“ smjenu (predmetna nastava) u 8.00 sati

-              5. c, 6. c i 8. d razredi ulaze na sjeverni ulaz, a 5. d, 6. d, 7. c, 7. d  i 8. c razredi ulaze na južni ulaz zgrade

Prijevoz:

7.30 sati polazi veliki autobus sa Dračevca, te jedan veliki autobus iz Vranjica

9.00  sati odlazak

za „B“ smjenu (razredna nastava) u 9.30 sati

-              4. c razred ulazi na sjeverni ulaz, a 2. b, 3. c i 3. d razredi ulaze na južni ulaz zgrade

Prijevoz: 

9.15  sati polazi veliki autobus sa Dračevca

10.45 sati odlazak

za učenike 1. a razreda u 11.30 sati

  • ulazi se na južni ulaz škole

za učenike 1. b  i  1. c  razreda u 12.30 sati

  • ulazi se na južni ulaz

  • Prijevoza prvi dan zbog malog broja učenika nema.

za „A“  smjenu (predmetna nastava; ) u 13.30 sati

-              5. a, 6. b i 7. a razred ulaze na sjeverni ulaz, a 5. b, 6. a, 7. b, 8. a i 8. b na južni ulaz zgrade

za „A“ smjenu (razredna nastava) u 14.30 sati

-              4. a razred ulazi na sjeverni ulaz, a 2. a, 3. a, 3. b i 4. b razredi ulaze na južni ulaz zgrade

za učenike 2., 3. i 4. razreda PŠ Vranjic u 8.00 sati

za učenike 1. razreda  PŠ Vranjic u 9.00  sati

  • Pred ulazom učenici moraju biti raspoređeni u koloni, svaki razredni odjel zasebno, jedan iza drugog uz razmak od 1,5 metara.

  • Učenike će u navedeno vrijeme na ulazima dočekati razrednici.

  • Prilikom ulaska učenici viših razreda dezinficiraju ruke, te u koloni jedan po jedan uz razmak od 1,5 metra odlaze do svoje učionice.

  • Učenici nižih razreda će nakon u koloni jedan po jedan uz razmak od 1,5 metra otići do svoje učionice i učeničkog wc-a kako bi oprali ruke.

Raspored razrednih odjela po učionicama od prvog nastavnog dana bit će isti kao i za sve ostale nastavne dane i to prema slijedećem rasporedu:

„A“  smjena – 

1. a -  učionica 19.                                                          5. a – učionica 16.

2. a – učionica 35.                                                           5. b – učionica 28.

3. a – učionica 34.                                                           6. a – učionica 22.

3. b – učionica 15.                                                           6. b – učionica 9.

4. a – učionica 18.                                                           7. a – učionica 10.

4. b – učionica 14.                                                           7. b – učionica 30.

                                                                                         8. a – učionica 27.

                                                                                         8. b – učionica 29.

„B“  smjena –   

1. b – učionica 34.                                                           5. c – učionica 16.

1. c – učionica 18.                                                           5. d – učionica 29.

2. b – učionica 35.                                                           6. c – učionica 9.

3. c  – učionica 15.                                                          6. d – učionica 28.

3. d – učionica 14.                                                           7. c – učionica 30.

4. c – učionica 19.                                                           8. c – učionica 27.

                                                                                        8. d – učionica 10.

Prvi je sat u svim odjelima sat razrednika.

Učenicima će biti podijeljeni udžbenici i drugi obrazovni materijali, raspored nastave za ostale dane nastave, kao i upute o obvezama ponašanja na putu do škole i u samoj školi.

Preporučujemo učenicima da prvi dan nastave  ponesu svoje školske torbe kako bi mogli preuzeti udžbenike i druge obrazovne materijale, a učenici viših razreda obavezno moraju imati maske za lice.

Od drugog nastavnog dana, utorak, 7. rujna 2021., nastava će se odvijati u smjenama:  

  • smjena  B - ujutro

  • smjena  A -  poslijepodne

U srijedu, 8. rujna 2021.  je nenastavni dan, blagdan Male Gospe i Dan Grada Solina. 

Svim učenicima, učiteljima i roditeljima želimsretnu i uspješnu školsku godinu.

Ravnatelj


[OPŠIRNIJE]Popisi učenika - 1. razred
Đuro Baloević / datum: 31. 8. 2021. 20:23

Popisi učenika 1. razreda bit će izvješeni u atriju škole  dana 2. rujna 2021. godine (četvrtak) u vremenu od 11.00 do 13.00 sati u skladu s odredbama propisa iz područja zaštite osobnih podataka.


[OPŠIRNIJE]Humanitarna akcija za Vandu!
Nada Topić / datum: 31. 8. 2021. 12:52

 

Drage kolege, roditelji i učenici,
naša kolegica i prijateljica, nastavnica matematike u našoj školi Vanda Lončar bori se za život. Pokrenuta je humanitarna akcija kako bi se prikupila sredstva za pomoć u njenom liječenju. U nastavku vam šaljemo detalje o ovoj akciji. Molimo vas da se u skladu sa svojim mogućnostima uključite u akciju kako bi Vanda dobila priliku za život, kako bi i dalje bila naša kolegica i majka dječaka Roka koji pohađa našu školu. 
I malo je puno za život! 
Hvala vam unaprijed na vašoj pomoći!


[OPŠIRNIJE]Monografija škole, slikovnica Rani dani i zbirka pjesama U oku čežnje
Nada Topić / datum: 31. 8. 2021. 12:37

Nakon višegodišnjih priprema, a povodom 50. obljetnice rada, u izdanju škole objavljena je monografija pod naslovom „Osnovna škola Vjekoslava Paraća (1970. – 2020.)“. Riječ je o svojevrsnoj spomenici škole koja prati život u školi i oko nje od samog osnutka. 


[OPŠIRNIJE]Proslava 50. obljetnice škole
Nada Topić / datum: 7. 7. 2021. 08:46

U prekrasnom ambijentu solinskih Manastirina 5. srpnja proslavili smo 50. obljetnicu naše škole. U prigodnom programu sudjelovali su učenici škole, a događaju su prisustvovali sadašnji i umirovljeni učitelji, roditelji, ravnatelji susjednih škola, predstavnici Grada Solina i Županije i drugi uzvanici. Tom prigodom prvi put je javnosti prestavljena i monografija škole "OŠ Vjekoslava Paraća (1970.  - 2020.)" objavljena povodom obljetnice kao i slikovnica "Rani dani" nastala prema autobiografskim zapisima slikara Vjekoslava Paraća uz crteže učenika. 


[OPŠIRNIJE]Grad Split – pravo na besplatne marende u osnovnim školama
Đuro Baloević / datum: 30. 6. 2021. 22:01

Pod opširnije se nalazi obavijest  za roditelje/ skrbnike/ udomitelje koji žive na području Grada Splita o pravu na besplatne marende za učenika u osnovnim školama temeljem Odluke o socijalnoj skrbi (19/19., 38/19. i 70/20.).


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju